Iran: Kao pet bilateralnih pregovora

Zapadne sile su promijenile stav u nuklearnim pregovorima s Iranom, izjavio je u četvrtak navečer visokorangirani iranski dužnosnik.

“Vidimo izvjesnu promjenu u stavovima, posebno od posljednje noći… u mnogim pitanjima, nažalost”, rekao je AFP-u taj dužnosnik, koji je želio ostati anoniman.

Prema njegovim riječima, dosadašnji pristup Zapada je bio prihvatljiv, “ali onda, iznenada, pojavili su se neki ljudi s nekim stavom za promjenu ideje, što je otežalo stvar”.

Optužio je neke zapadne zemlje da se ponovo vraćaju na dijelove sporazuma koji su već dogovoreni u travnju u Lausannei, a za koje se očekivalo da ih sadašnji pregovori, koji u Beču traju već 13 dana, samo finaliziraju.

‘Crvene linije’

Prema riječima istog dužnosnika, Iran naspram sebe nema jedinstven stav šest sila – pet stalnih članica Vijeća sigurnosti plus Njemačka.

“To nisu multilateralni pregovori. To izgleda kao da imate pet bilateralnih pregovora. Svaka država ponekad ima svoje ‘crvene linije’, zanimljivo je”, dodao je on.

Tekuća runda razgovora traje od 27. lipnja, a dogovor je trebao biti postignut do 30. lipnja, pa je rok pomaknut za 7. srpnja i sada je opet produžen do petka ujutro.

Američki državni tajnik John Kerry ranije je nagovijestio mogućnost odgode zaključenja sporazuma o nuklearnom programu Irana zbog parlamentarne procedure u SAD-u.

Podsjetio je da, ukoliko usuglašeni sporazum ne bude stigao do kraja dana iz Beča u Washington, predsjednik Barack Obama neće moći izbjegnuti čekanje da istekne rok od 60 dana za razmatranje tog dokumenta u Kongresu, a za to vrijeme predsjednik SAD-a ne bi imao ovlasti ukinuti sankcije Iranu, prenosi Tanjug agenciju AP.

Kerry je, međutim, naveo da SAD “neće žuriti”, kao i da ima još teških pitanja koja iziskuju teške odluke.

Kerry: Nećemo vječno pregovarati

“S obzirom da je ovdje posao nevjerojatno tehničke prirode i da su ulozi vrlo visoki, nećemo žuriti i neće nas nitko požurivati”, rekao je Kerry i upozorio da strane “neće vječno sjediti za pregovaračkim stolom”, prenosi Anadolija.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, koji su počeli krajem 2013. godine, usmjereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su nanijele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Početkom travnja Iran i šest sila postigli su u Lausannei dogovor o okvirnom sporazumu, koji je trebao biti finaliziran do kraja lipnja, a prema kojem je Teheran u obvezi značajno smanjiti broj centrifuga u zamjenu za suspenziju sankcija.

Izvor: Agencije