Iran kritikovao Ujedinjene nacije

Izvještač navodi da je na stotine zatvorenika tajno ubijeno u ovoj islamskoj republici (Getty Images)

Iran je kritizirao izvještaj istražitelja Ujedinjenih nacija u kojem se navodi da ova islamska republika naizgled sve više krši ljudska prava i okrivio Sjedinjene Američke Države i Evropu za negativnu ocjenu.

U izvještaju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija objavljenom ranije ove sedmice, specijalni izvještač UN-a za ljudska prava u Iranu Ahmed Shaheed naveo je da je na stotine zatvorenika tajno ubijeno u ovoj islamskoj republici.

Zamjenik iranskog ambasadora pri UN-u Eshagh al-Habib izjavio je da se izvještaj sastoji od „slabo istraženih, preuveličanih i zastarjelih navoda“.

„Njegov sadržaj je apsolutno neopravdan i neprihvatljiv za moju zemlju“, rekao je. „Također mu nedostaju principi nezavisnosti i nepristrasnosti.“

Smrtna kazna

U izvještaju se navodi da je iranski pravosudni sistem kršio ljudska prava „mučenjem, okrutnim ili ponižavajućim odnosom prema zatvorenicima, provođenjem smrtne kazne bez odgovarajuće pravne zaštite“, a spomenut je i slab status žena.

Prema navodima Amnesty Internationala, Iran je druga zemlja u svijetu po izvršenju smrtne kazne u prošloj godini.

Izvještaj je također kritizirao zatvorske uvjete i uskraćivanje prava iranskim vođama opozicije Mirhossein Mousaviju i Medhiju Karoubiju i njihovim suprugama, opisujući situaciju u kojoj su se oni našli „duboko zabrinjavajućom“.

Karoubi i Mousavi i njihove supruge, protiv kojih nisu podignute optužnice, već osam mjeseci su u kućnom zatvoru. Oni su tvrdili da su predsjednički izbori 2009. godine bili namješteni.

Shaheed je također rekao da mu iranska vlada nije dozvolila da posjeti ovu zemlju prilikom pisanja izvještaja.

„Krivotvoren izvještaj“

Habib je rekao da je odluka  skupštine da uopće uposli specijalnog izvještača „rezultat jednostranog pristupa i političkih ambicija određenih zemalja, pogotovo Sjedinjenih Država i njihovih evropskih saveznika“.

„SAD, kao glavni neprijatelji Irana … koriste sve što im je na raspolaganju da manipuliraju međunarodnu zajednicu  sa krivotvorenim dezinformacijama“, rekao je. „Ovoj zemlji bi bilo bolje da se osvrne i ispravi mračnu historiju svojih vlastitih ozbiljnih kršenja ljudskih prava, ne samo kod kuće nego i u inostranstvu.“

Dodao je da je Iran „pokazao spremnost da specijalnom izvještaču dostavi sve potrebne informacije za  nepristrasan, balansiran, nepolitički i dobro dokumentirani izvještaj“.

Ali, dodao je, to nije napisano u konačnom izvještaju.

U međuvremenu, iransko pravosuđe je naredilo istragu o „zločinačkom kršenju ljudskih prava“ od strane Sjedinjenih Država.

„Moramo započeti specijalnu istragu o krivičnim djelima koje je Amerika počinila u ovoj i drugim islamskim zemljama“, rekao je ajatolah Aadey Larijani, vrhovni sudija Irana, a prenosi državna agencija IRNA.

Izvor: Al Jazeera