Iran kupuje ruske vojne avione Suhoj Su-30

Iranski ministar je kazao kako su tačni napisi da Iran planski jača vojne kapacitete, ali i negirao navode o kupovini aviona J-10 od Kine (AP)

Iranski ministar obrane Hossein Dehgkan priopćio da su iranske i ruske resorne vlasti dogovorile detalje i da će Iran od Rusije kupiti vojne zrakoplove tipa Suhoj Su-30.

Ministar Dehgkan je za iransku novinsku agenciju Tasnim rekao da su svi detalji sporazuma o kupnji ruskih zrakoplova dogovoreni, uključujući i broj zrakoplova, a da je ostalo samo da se službeno i potpiše dogovoreno, prenosi Anadolija.

Dehgkan je kazao kako su točne tvrdnje koje međunarodni mediji posljednjih tjedana pišu u vezi s tim da Iran planski jača vojne kapacitete, ali je negirao navode da bi Iran mogao od Kine kupiti vojne avione tipa J-10.

Stiže i raketni sistem S-300

Najavio je da će u prvom kvartalu ove godine, shodno potpisanim ugovorima, Rusija Iranu isporučiti prvi kontingent obrambenog raketnog sistema S-300.

Ministar obrane Irana još je u kolovozu prošle godine izjavio kako ta zemlja pregovara s Rusijom o kupovini ratnih zrakoplova Suhoj.

Tada je istaknuo i da je Iran od Rusije već kupio raketni sustav S-300, ali kako mu nije mogao biti isporučen zbog sankcija koje je imao.

Izvor: Agencije