Iran lansirao pametne rakete

Novinska agencija Tasnim, za koju se smatra da je bliska Revolucionarnoj gardi, rakete je opisala kao 'pametne i napredne' (AP)

Iranska elitna Revolucionarna garda lansirala je nekoliko naprednih raketa u toku vojnih vježbi, saopćili su iranski mediji.

Novinska agencija Tasnim, za koju se smatra da je bliska Revolucionarnoj gardi, rakete je opisala kao “pametne i napredne,” prenosi AP.

Kako agencija prenosi, šef kopnenih snaga Revolucionarne garde, general Mohammad Pakpur, izjavio je da su rakete uspješno testirane u toj vježbi kao i da to šalje ozbiljnu poruku svim potencijalnim neprijateljima Irana.

“Spremni smo da razarajuće odgovorimo na svaku prijetnju”, poručio je Pakpur, prenosi Tanjug.

Revolucionarna garda je, usprkos američkim sankcijama, izvela nove raketne testove u sklopu trodnevnih vojnih manevara.

Priprema za napade

Revolucionarna garda je objavila kako je test priprema za vojne napade “stranih agresora”, stoji u njihovom saopćenju kojeg je prenijela iranska novinska agencija Fars. Nije poznato koliki je domet isprobanih raketa.

Početkom februara zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država saopćili su da su “upozorili” Iran, nakon što je ta država lansirala balističku raketu, prenosi Hina.

Sjedinjene Američke Države su zbog nedavnih iranskih raketnih testova uvele nove sankcije nad tom bliskoistočnom državom jer smatraju kako oni krše nuklearni dogovor postignut između međunarodne zajednice i Teherana.

Iran tvrdi kako nije prekršio taj dogovor iz Beča iz 2015. jer nijedna od raketa ne može nositi nuklearnu glavu, te optužuje Washington da se ponaša amaterski.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je na sigurnosnoj konferenciji koja se ovog vikenda održavala u Minhenu istaknuo kako su iranski vojni program i testiranja raketa namijenjeni samo zaštiti njihovih granica, te da ne predstavljaju prijetnju drugim državama.

Iran ne treba dozvolu drugih država da bi provodio svoja legitimna prava, dodao je ministar.

Izvor: Agencije