Iran moli Kinu da nastavi uvoz nafte kad SAD uvede sankcije

Između 2012. i 2015. kineske kompanije preuzimale su gotovo polovinu iranskog izvoza nafte (EPA)

Visoki rukovodilac iranske državne naftne kompanije (NIOC) sastao se ove sedmice s kineskim kupcima kako bi ih zamolio da zadrže uvoz i kad Sjedinjene Američke Države budu uvele sankcije Teheranu, ali nije uspio dobiti takve garancije od najvećeg svjetskog potrošača iranske nafte, rekla su za Reuters dva izvora upućena u materiju.

Prema njihovim riječima, direktor NIOC-a za međunarodne poslove Saeed Khoshrou imao je u ponedjeljak odvojene sastanke u Pekingu s komercijalnim direktorom kineskog naftnog giganta Sinopeca i direktorom državne kompanije Zhuhai Zhenrong za trgovanje naftnim derivatima kako bi razgovarao o isporukama nafte i zatražio garancije od kineskih kupaca, prenosi Tanjug.

Teheran pojačava napore da spasi nuklearni sporazum iz 2015, iz kojeg se Washington povukao najavljujući planove za uvođenje jednostranih sankcija, koje bi znatno ograničile iranski izvoz nafte.

“Tokom sastanka g. Khoshrou prenio je poruku ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa da se Iran nada da će Kina zadržati dosadašnji nivo uvoza”, rekla je za Reuters jedna osoba upoznata sa sadržajem razgovora na sastancima.

Kina, najveći svjetski kupac sirove nafte, uvozila je u prvom kvartalu ove godine u prosjeku gotovo 655.000 barela dnevno, prema zvaničnim podacima kineske carine, što odgovara količini većoj od jedne četvrtine ukupnog iranskog izvoza.

Bez čvrstih obećanja

Kineski rukovodioci nisu dali čvrsta obećanja nego su rekli da će državne naftne kompanije postupati u skladu s opredjeljenjima Pekinga, dodao je izvor britanske agencije, koji je tražio da ne bude imenovan jer nije ovlašten govoriti za medije.

Drugi izvor naveo je da su kineske kompanije “izrazile nadu da će održati nivo kupovina” nafte, dodajući da kompanije i dalje procjenjuju mogući utjecaj novih sankcija.

Iz Sinopeca i Zhuhai Zhenronga odbili su Reutersov zahtjev za komentar, a ni iz NIOC-a se nisu odazvali.

Između 2012. i 2015, tokom trajanja sankcija Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država s ciljem ukidanja nuklearnog programa Irana, kineske kompanije preuzimale su gotovo polovinu iranskog izvoza nafte, koji je u to vrijeme pao za više od 50 posto, što je Teheran koštalo 80 milijardi dolara izgubljenih prihoda.

Sinopec, najveći prerađivač nafte u Aziji, i državna kompanija za trgovanje naftom Zhuhai Zhenrong zajedno učestvuju s približno 90 posto u ukupnim kineskim kupovinama iranske nafte. Ostatak kupuje kineska državna naftna grupa CNPC.

Izvor: Agencije