Iran: Mornarica SAD-a provocira našu Revolucionarnu gardu

AFP podsjeća da su zvaničnici SAD objavili da je patrolni brod američke mornarice ispalio hice upozorenja na brod Garde u Zaljevu (EPA)

Revolucionarna garda Irana saopćila je da su se ratni brodovi američke mornarice približili njihovim patrolnim plovilima u Perzijskom Zaljevu i ispalili signalne rakete, što je po ocjeni Revolucionarne garde bio “provokativan potez”, prenosi AFP.

“U četiri sata popodne u petak supernosač aviona USS Nimitz i ratni brodovi koji su ga pratili, dok su bili pod prismotrom fregata Garde, poslali su helikopter u blizinu naftne i gasne platforme Resalat i približili se brodovima naših snaga”, navodi se u saopćenju iranske Revolucionarne garde.

‘Neprofesionalna’ konfrontacija

Američka mornarica saopćila je nakon toga da je američki nosač aviona ispalio upozoravajuće hice tokom “neprofesionalne” konfrontacije sa iranskim brodovima u Perzijskom zaljevu.

Mornarica opisuje reakciju kao “sigurnu i profesionalnu”.

Američka Peta flota navodi da je jedan od njenih helikoptera bio u rutinskoj patroli u međunarodnom zračnom prostoru kada je ugledao nekoliko iranskih brodova kako se približavaju američkim “velikom brzinom”.

Mornarica kaže da je helikopter pokušao da uspostavi komunikaciju, ali da nije dobio odgovor tako da je uputio signal zahtijevajući od iranskih brodova da obustave približavanje.

Kada je komunikacija uspostavljena, Amerikanci su vidjeli da Iranci izvode “oružane vježbe” odnosno da su iz oružja ispaljeni hici u vodu.

USS Thunderbolt

AFP podsjeća da su zvaničnici SAD u utorak objavili da je patrolni brod američke mornarice ispalio hice upozorenja na brod Garde u Zaljevu koji se približavao američkom plovilu.

Brod USS Thunderbolt otvorio je vatru tek nakon što je upozorio Irance putem radija, paljenjem baklji i koristeći zviždaljku, rekli su zvaničnici.

Meci su, navodno, ispaljeni u vodu, da ne bi došlo du sudara.

USS Thunderbolt je patrolni brod koji operira iz američke baze u Bahreinu. Na njemu se nalaze četiri oficira i 24 mornara.

Izvor: Agencije