Iran najavljuje osvetu zbog napada na Revolucionarnu gardu

Iran, Napad, Revolucionarna garda
Iran zadržava pravo da se suoči s prijetnjama na svojoj granici na temelju međunarodnog prava i kaznit će teroriste (EPA)

Iran će se osvetiti za samoubilački napad protiv Revolucionarne garde, izjavio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi, javio je Reuters, pozivajući se na novinsku agenciju Fars.

“Samopožrtvovani vojnici i djeca naroda Irana osvetiće se za krv mučenika”, rekao je Kasemi.

Komandant Revolucionarne garde Ali Fadavi izjavio je da “odgovor u obrani islamske revolucije neće biti ograničen na naše granice… Neprijatelj će dobiti vrlo snažan odgovor Revolucionarne garde”.

Zarif: Iste loše odluke SAD-a

Napad, u kojem je poginulo 27, a povređeno 13 pripadnika Revolucionarne garde, odigrao se istog dana kao i konferencija u Varšavi, pod pokroviteljstvom SAD-a.

Tema te konferencije je ono što Washington naziva zloćudnim iranskim uticajem na Bliskom istoku.

U reakciji na napad, iranski ministar spoljnih poslova Mohammad Javad Zarif je na Twitteru napisao da “nije slučajno što je Iran zahvatilo teror na dan početka konferencije u Varšavi”, koju je nazvao “cirkusom”.

“Čini se da Sjedinjene Američke Države uvijek donose iste loše odluke dok očekuju različite rezultate”, dodao je.

Napad se dogodio na putu između gradova Zahedan i Khash, nemirnom području u blizini granice sa Pakistanom, gde često deluju pobunjeničke grupe i krijumčari droge.

Odgovornost za napad u provinciji Sistan i Balujistan je preuzela grupa Jaich al-Adl (Vojska pravde), koju Teheran smatra terorističkom organizacijom, prenose Fars i Američki centar specijalizovan za nadzor ekstremnih pokreta.

Česti teroristički napadi

Iran je pre nekoliko dana obeležio i 40. godišnjicu Islamske revolucije iz 1979. godine.

Revolucionarna garda je važan ekonomski i vojni faktor u Iranu, a odgovorna je samo vrhovnom vođi zemlje, ajatolahu Aliju Khameneiju.

Iako umešan u ratove u Siriji i Iraku, Iran je u najvećoj meri izbegao veća krvoprolića.

Ipak, relativno su česti teroristički napadi u toj zemlji.

Izvor: Agencije