Iran: Nakon protesta, skupovi podrške Vladi

Vladine pristalice uzvikivale su slogane protiv SAD-a i Izraela, noseći slike ajatolaha Ali Khameneija (EPA)

U više gradova Irana u petak se okupilo na desetke hiljada građana kako bi iskazali podršku Vladi i vjerskom establišmentu, istovremeno optužujući Sjedinjene Američke Države za organiziranje sedmodnevnih antivladinih protesta, javila je državna televizija.

Nakon molitve petkom (džuma) imam Ahmad Khatami pozvao je vlasti da “oštro” postupe s odgovornima za organiziranje protesta, u kojima je poginulo dvadesetak ljudi, a uhapšeno više od 1.000, prenosi Reuters.

“Ali, prema ovim običnim Irancima, koje su izgrednici, uz podršku Amerike, prevarili, treba postupati s islamskom blagošću”, rekao je Khatami vjernicima na Teheranskom univerzitetu.

‘Smrt Americi i Izraelu’

On je, također, pozvao Vladu da “obrati više pažnje na ekonomske probleme ljudi”.

Vladine pristalice uzvikivale su slogane “Smrt Americi” i “Smrt Izraelu”, noseći slike vrhovnog vjerskog lidera, ajatolaha Ali Khameneija, i iranske zastave.

Na stotine ljudi uhapšeno je u okviru mjera protiv nereda, koji su 28. decembra počeli protestom u gradu Mashadu protiv ekonomske politike predsjednika Hassana Rouhanija, koji se zalaže za bliže veze sa Zapadom.

Neredi su se, međutim, od tada proširili i na druge gradove, a demonstranti su počeli protestirati protiv šireg vjerskog i političkog establišmenta.

Izvor: Agencije