Iran: Ne šaljite oružje pobunjenicima

Iran je u nedjelju upozorio države da ne šalju oružje sirijskim pobunjenicima, kazavši kako to može biti prijetnja regionalnoj stabilnosti i povećati “rizik od terorizma”.

Ministar vanjskih poslova Irana Ali Akbar Salehi kazao je tokom govora u Teheranu, u vrijeme kada su se održavali pregovori između sirijskih zvaničnika i grupa opozicije koje tolerira predsjednik Bashar al-Assad, da “neke države namjeravaju naoružati opoziciju teškim i poluteškim oružjem”.

On je rekao kako takve isporuke mogu postaviti “opasan presedan” i biti “u jasnom sukobu s poslovima nezavisne države”.

Nijedan od predstavnika Sirijske nacionalne koalicije (SNK) nije bio pozvan na razgovore u Iran.

Ministrov govor došao je uoči susreta ministara vanjskih poslova Evropske unije (EU), koji će se u ponedjeljak sastati u Briselu kako bi razmatrali ukidanje embarga na dostavu oružja Siriji.

Rusija je ranije također upozoravala da bi dostava oružja koaliciji bila “veliko kršenje” međunarodnog prava.

Ambasador u Parizu

Francuska se javno založila za slanje “odbrambenog” oružja sirijskoj opoziciji, nakon što je priznala SNK tako što je pozvala da imenuje ambasadora u Parizu.

Sirija je kritizirala francusku odluku, kazavši da je ovo “neprijateljski potez”, dok Assadove snage nastavljaju s napadima na južne distrikte prijestonice Damaska i širom države.

Francuska je u subotu pozvala grupu da pošalje svog ambasadora u Pariz, nakon susreta francuskog predsjednika Francoisa Hollandea s liderom SNK-a Ahmadom Mouazom al-Khatibom.

Mjesto predstavnika SNK-a u Francuskoj zauzet će akademik Monzer Makhous, premda nije jasno da li će se to desiti prije formiranja privremene vlade.

“Francuska se ponaša kao neprijateljska država”, rekao je ministar sirijskog nacionalnog pomirenja Ali Haidar za AFP tokom boravka u Teheranu.

“Čini se da se želi vratiti u vrijeme okupacije”, dodao je misleći na francuski mandat u Siriji nakon Prvog svjetskog rata.

Opoziciona koalicija, oformljena u Dohi 11. novembra, posvećena je kreiranju prelazne vlade, koju bi činili predstavnici svih etničkih i vjerskih grupa u sukobom poharanoj Siriji.

No, odbija kontakte sa zvaničnim Damaskom sve dok Assad ne ode sa vlasti.

Žestoke borbe

Izrael je u nedjelju objavio kako je njegova artiljerija odgovorila na puščanu vatru sa sirijske teritorije, kada je pogođeno vojno vozilo, ali nije bilo žrtava.

Vojska Sirije je bombardirala južni distrikt Damaska Al-Hajar al-Aswad, javlja Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ova organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja podatke o poginulim i ranjenim dobija od mreže aktivista i ljekara u civilnim i vojnim bolnicama, navodi kako je jedan civil izgubio život, dok ih je nekoliko ranjeno.

Teške borbe desile su se u Halepu i okolnom području na sjeveru, navodi Opservatorija te dodaje kako su se žestoki okršaji vodili kod režimske Baze 46 u provinciji koja je sedmicama pod opsadom.

Granate su također padale u provincijama Daraa na jugu i Deir Ezzor na istoku, gdje su pobunjenici u subotu objavili da su zauzeli ključni aerodrom režima Hamdan, bazu za borbene helikoptere.

Nedjeljne borbe su uslijedile dan nakon što su širom države poginule najmanje 142 osobe, a tokom cijelog rata u Siriji živote je izgubilo blizu 39.000 osoba.

Izvor: Agencije