Iran neće ostati u nuklearnom sporazumu ako ne bude imao koristi

Hassan Rouhani, Iran
Ako Iran ne može profitirati od nuklearnog sporazuma, ne treba ga ni održati, kazao je Hassan Rouhani (Reuters)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je upozorio svjetske sile da je Teheranu gotovo nemoguće ostati dio nuklearnog sporazuma ako ne bude mogao profitirati od tog dogovora nakon što su se iz njega povukle Sjedinjene Američke Države.

On je u telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom rekao da je zadovoljan evropskim stavom, posebno pokušajima Francuske da spasi taj sporazum iz 2015. godine, ali da takve “izjave trebaju popratiti akcije i vidljive mjere”.

“Ako Iran ne može profitirati od nuklearnog sporazuma, onda je praktično nemoguće ostati njegov dio”, kazao je Rouhani, prenosi novinska agencija Irna.

Dogovorom između Irana i svjetskih sila ukinute su sankcije u Teheranu, a ta bliskoistočna država je zbog toga smanjila svoje nuklearne aktivnosti i produžila razdoblje potrebno za razvoj atomske bombe ako se na to odluči, iako je odbacivala da ima te pretenzije.

Francuska ostaje pri sporazumu

Od kada je američki predsjednik Donald Trump u maju povukao SAD iz sporazuma, koji je još od predsjedničke kampanje nazivao lošim, evropske potpisnice Francuska, Velika Britanija i Njemačka pokušavaju osigurati da Iran zadrži dovoljno ekonomskih dobrobiti kako bi ga uvjerili da se ne povuče iz dogovora.

Macronov ured je otkrio da je Rouhaniju poručeno da Francuska ostaje predana sporazumu, ali da Teheran mora u potpunosti poštovati njegove obaveze.

“Predsjednik je obavijestio Rouhanija o napretku postignutom sa naše strane. Izrazio je nadu da će Iran sa svoje strane ispuniti obaveze bez imalo dvosmislenosti”, saopćio je ured.

Potvrdio je da će ranije dogovoreni ministarski susret svih preostalih potpisnica sporazuma, uključujući i Kinu i Rusiju, u narednim sedmicama biti održan u Beču.

Francuski diplomatski izvori tvrde da će najvjerovatnije biti održan oko 25. juna.

Izvor: Agencije