Iran neće ponovno pregovarati o nuklearnom sporazumu

Evropski diplomati su priznali da podrška Evropske unije, koliko god iskrena, riskira izgledati šuplja

Iran je poručio da neće pregovarati o izmjenama sporazuma o svojem nuklearnom programu niti o svojim balističkim projektilima te zaprijetio da će nastaviti obogaćivati uran ako se ne pronađe način da se spasi sporazum sklopljen 2015. iz kojeg se SAD prošle sedmice povukao.

Visoki savjetnik iranskog vrhovnog vođe Alija Khameneija, Ali Akbar Velayati, rekao je da Iran neće ponovno pregovarati o sporazumu o svojem nuklearnom programu niti o svojim balističkim projektilima, prenijela je agencija Fars.

Također je upozorio Izrael da će se suočiti sa “snažnijim odgovorom” ako ponovno napadne Siriju.

Evropski diplomati su priznali da podrška EU-a, koliko god iskrena, riskira izgledati šuplja nakon što je Trump prošle sedmice ponovno uveo niz sankcija Iranu koje će pogoditi evropske tvrtke koje tamo posluju.

Evropski poslovi u Iranu

Ministarstvo financija SAD-a  objavilo je nove sankcije za dužnosnike iranske središnje banke, uključujući guvernera Valiollaha Seifa, jer su navodno prebacili milione dolara iranske Revolucioarne garde šijitskom Hezbollahu u Libanu.

EU, koja je s Njemačkom, Francuskom, Britanijom, Rusijom, Kinom i SAD-om, potpisala sporazum ima na raspolaganju neke korake kojima bi mogla zaštititi evropske poslove u Iranu.

Oni uključuju uzvratne sankcije, dopuštenje Evropskoj investicijskoj banci da ulaže izravno u Iran i koordinaranje kreditnih linija evropskih vlada u eurima.

No doseg financijskog sistema SAD-a, dominacija dolara i poslovanje evropskih tvrtki u SAD-u slabe bilo kakve potencijalne mjere EU-a. 

“Bit će nam vrlo teško očuvati ekonomske koristi iranskog sporazuma”, ocijenio je jedan viši evropski diplomat. “Pokušat ćemo obraniti našu stranu dogovora”, rekao je.

Izvor: Agencije