Iran neće pregovarati sa Zapadom o prisustvu na Bliskom istoku

Khamenei tvrdi da će Iran razgovarati o toj temi samo s ostalim državama iz regije (Reuters)

Iran neće pregovarati sa Zapadom o svom prisustvu na Bliskom istoku, izjavio je vrhovni vođa te države, ajatolah Ali Khamenei, nekoliko dana nakon što je gostujući šef francuske diplomatije pokušao pokrenuti raspravu o ulozi Teherana u regionalnim sukobima.

Jean-Yves Le Drian doputovao je u Teheran s namjerom da potvrdi evropsku podršku nuklearnom sporazumu, koji je otvorio iransku ekonomiju prema svijetu, istovremeno ponavljajući američke brige u vezi s iranskim raketnim programom i njegovim utjecajem u regiji.

“Evropske zemlje dolaze (u Teheran) i kažu da žele pregovarati s Iranom zbog našeg prisustva u regiji. To uopće nije njihov posao. To je naša regija. Zašto ste ovdje?”, navodi se Khameneijeva izjava na njegovom zvaničnom sajtu.

Khamenei tvrdi da će Iran razgovarati o toj temi samo s ostalim državama iz regije.

“Pregovarat ćemo s Amerikom kad budemo željeli biti prisutni u Americi”, dodao je, prenosi Reuters.

Nuklearni program

“Iranski balistički raketni program ne predstavlja prijetnju bilo kojoj državi”, izjavio je u ponedjeljak sekretar Iranskog vrhovnog nacionalnog vijeća sigurnosti Ali Shamkhani na sastanku s francuskim ministrom vanjskih poslova Le Drianom.

Kako prenosi agencija Reuters pozivajući se na iransku studentsku novinsku agenciju Isna, Shamkhani je rekao da je iranski nuklearni program potpuno odbrambeni.

On je kazao da evropski potpisnici nuklearnog sporazuma postignutog između Teherana i velikih sila 2015. ne trebaju praviti loše ustupke američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je kritikovao taj sporazum.

Izvor: Agencije