Iran: Nema pomaka u pregovorima u Omanu

Arakji je razgovore Johna Kerryja i Mohammada Javada Zarifa nazvao ozbiljnima, konkretnima i složenima (Reuters)

Nuklearni pregovori Irana i velesila završili su se u ponedjeljak navečer u Omanu bez pomaka, rekao je jedan od glavnih iranskih pregovarača koji ipak dodaje da se nada dogovoru.

“Još ne možemo govoriti o napretku u pregovorima, ali se nadamo da ćemo postići dogovor” do utvrđenog roka, 24. studenoga, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Abbas Arakji, a prenosi agencija Isna, nakon dvodnevnih razgovora iranskog i američkog ministra vanjskih poslova pod pokroviteljstvom Europske unije.

Taj bi dogovor mogao biti “globalan ili barem na općoj razini”, istaknuo je, natuknuvši da bi se pregovori mogli nastaviti i nakon 24. studenoga, prenosi Hina.

Arakji je razgovore američkog državnog tajnika Johna Kerryja i iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa, koji su se održali iza zatvorenih vrata u luksuznom hotelu u Muscatu, ocijenio “ozbiljnima, konkretnima i složenima”.

Novi sastanak u Beču

Na dnevnom redu pregovora bile su dvije glavne teme: razmjeri budućeg iranskog programa obogaćivanja uranija te budućnost reaktora teške vode u Araku i postrojenja za obogaćivanje u Fordu s jedne strane te vremenski raspored za ukidanje međunarodnih sankcija uvedenih Iranu s druge.

Pregovori se nastavljaju i u utorak u Mascateu, a u njima će sudjelovati visoki politički dužnosnici Irana i predstavnici grupe 5+1 (Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija, SAD i Njemačka).

Iran i šestorica trebali bi se opet sastati u Beču 18. studenoga kako bi se napokon pokušali dogovoriti i tako riješiti desetogodišnju diplomatsku krizu.

Zapadne sile i njihov saveznik Izrael sumnjaju da Teheran u tajnosti pokušava proizvesti nuklearno oružje, što Iran odlučno opovrgava i tvrdi da nuklearni program razvija u isključivo civilne svrhe, za proizvodnju električne energije.

Izvor: Agencije