Iran: Nismo raketirali Izrael

Izrael tvrdi da su iranske snage ispalile 20 raketa na njihove snage na okupiranoj Golanskoj visoravni (Reuters)

Iran je negirao izraelske tvrdnje da je izveo raketne napade na njihove snage na okupiranoj Golanskoj visoravni, nazvavši te tvrdnje “izmišljenim” i “neosnovanim”.

U četvrtak je Izrael izveo niz udara na, kako tvrdi, iranske mete u Siriji u odgovoru na navodne iranske napade čija meta je prvi put bila sirijska teritorija Golanska visoravan, koji je okupirao Izrael.

Ovo je bila najopsežnija vojna razmjena između dva suparnika.

“Česti napadi cionističkog režima na Siriju na osnovu izmišljenih i neosnovanih izgovora predstavljaju kršenje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije i kršenje svih međunarodnih zakona i propisa”, kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Bahram Qasem.

Izrael kaže da je pogodio desetke iranskih vojnih meta te pet sirijskih protuzračnih instalacija u odgovoru na navodni raketni napad iranskih snaga na okupiranu Golansku visoravan. Prema izraelskim tvrdnjama, iranske snage su ispalile 20 raketa.

Sirijski državni mediji su izvijestili da je sirijska zračna odbrana presrela većinu nadolazećih raketa iznad prijestolnice Damaska, ali je također potvrdila da su radarska stanica i skladište oružja pogođeni.

Iranska državna televizija je izvijestila da je Sirija “žestoko uzvratila”.

Kritika Irana

Qasem je u petak također osudio šutnju međunarodne zajednice u vezi izraelskih napada na Siriju.

“Iran strogo osuđuje… (izraelske) napade na Siriju. Šutnja međunarodne zajednice ohrabruje izraelsku agresiju. Sirija ima svako pravo da se brani”, prenijela je iranska državna televizija Qasemijeve riječi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je zaprijetio dodatnim akcijama u Siriji, upozorivši da će izraelska vojska napasti svaku državu koja napada njegovu zemlju, uključujući preventivne napade.

“Iran je prešao crvenu liniju; naš odgovor je bio odgovarajući”, rekao je Netanyahu na konferenciji za novinare.

“Izraelska vojska je izvela široki napad, veoma široki napad na iranske mete u Siriji. Poslao sam jasnu poruku Assadovom režimu da su naše akcije usmjerene na iranske mete u Siriji, ali ako sirijska vojska bude djelovala protiv nas, mi ćemo djelovati protiv njih”.

Izrael odavno upozorava na rastuću iransku prijetnju u Siriji. Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman je na konferenciji za novinare rekao da su izraelske snage uništile gotovo cjelokupnu iransku vojnu infrastrukturu u Siriji u četvrtak.

“Moraju zapamtiti da ako bude kišilo ovdje, da će tamo biti pljusak i nadam se da možemo zatvoriti ovo poglavlje i da je svako dobio poruku”, kazao je Lieberman.

Rast napetosti

I dok rastu napetosti između Izraela i Irana nastavljaju da rastu, Ujedinjeni narodi, Rusija, Francuska, Njemačka i Britanija su pozvale dvije zemlje da izbjegnu dalju eskalaciju.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je pozvao na trenutnu obustavu “svih neprijateljskih djelovanja” kako b se izbjegla “nova zapaljenja” na Bliskom istoku.

Izrael je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a i generalnog sekretara da osudi iranski napad, ali je Vijeće sigurnosti duboko podijeljeno u vezi Sirije i malo je vjerovatno da će izdati saopćenje.

Do petka ujutro, ni jedna članica Vijeća nije zatražila sastanak.

Izrael i Iran se dugo bore korištenjem posrednika, a novom razmjenom obje strane se čini da obje strane šalju upozorenje da bi direktni sukob između dvije strane mogao brzo da eskalira.

Izvor: Al Jazeera i agencije