Iran odbacio optužbe SAD-a o nuklearnim kapacitetima

Još jednom je Amerika iznijela neutemeljene optužba, koje Iran odlučno odbacuje, saopćio je Teheran (Arhiva)

Iran je negirao da je prekršio međunarodne konvencije ne prijavljujući u potpunosti svoje kapacitete za proizvodnju hemijskog oružja, nazivajući američke navode po tom pitanju neutemeljenim, javila je državna televizija.

Na sastanku Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Haagu u četvrtak, američki ambasadsor Kenneth Ward ponovio je zabrinutost SAD-a da je Iran zadržao program hemijskog oružja koji nije prijavio agenciji Ujedinjenih naroda.

“Još jednom je Amerika iznijela neutemeljene optužba proriv Irana, koje mi odlučno odbacujemo”, navela je iranska državna televizija riječi glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Bahrama Qasemija.

Izraelski hemijski arsenali

Cilj Washingtona je, tvrdi Qasemi, skrenuti međunarodnu pažnju sa njegove kontinuirane podrške izraelskim hemijskim arsenalima.

Iran ne priznaje Izrael, a ta zemlja niti potvrđuje, niti negira da posjeduje oružje za masovno uništenje.

Izrael je potpisao konvenciju o hemijskom oružju 1993. godine, ali je tek treba ratificirati, navodeći da bi tome trebali prethoditi mirovni napori na Bliskom istoku.

Napetosti su porasle između Washingtona i Teherana od maja, kada je američki predsjednik Donald Trump ponovo uveo sankcije Iranu nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Irana i šest svjetskih sila, na osnovu koga su one bile ukinute, prenosi agencija Reuters.

Izvor: Agencije