Oglasi

Iran oslobodio kuvajtske novinare

Iran je oslobodio dvojicu Kuvajćana uhapšenih prije mjesec dana zbog optužbi za špijuniranje, izvijestili su lokalni mediji.
Kuvajtski emir najavio izbore za 2. februarAFP/Getty Images

Dva Kuvajćanina zatočena u Iranu prije više od mjesec dana pod optužbom za špijunažu vraćena su u nedjelju u zemlju nakon što su ih oslobodile iranske vlasti, javili su lokalni mediji. 

Adel el-Yahya, voditelj na satelitskom kanalu El-Adalah i Raed el-Majed, kamerman, stigli su u Kuvajt u specijalnom avionu koji je poslao emir, šejh Sabah el-Ahmad Al Sabah, precizirao je dnevni list El-Watan na svojoj internetskoj stranici.

Kanal pripada poslovnom čovjeku Mahmudu Haideru, šiitskom Kuvajćaninu koji se smatra pristalicom Irana, navodi Fena.

Oni su uhapšeni 11. novembra u Abadanu, na jugozapadu Irana, zbog ilegalnog ulaska u zemlju i špijuniranja.

Kuvajt je 14. novembra negirao da su dva njegova državljanina sudjelovala u špijunaži i pozvao je iranskog ambasadora tražeći njihovo oslobađanje.

Parlamentarni izbori u Kuvajtu

Kuvajtski emir Sabah el-Ahmed Al Sabah u nedjelju je najavio da će se vanredni parlamentarni izbori održati 2. februara.


Uskoro novi sastav parlamenta [AFP/Getty Images]

Odluka je uslijedila dvije sedmice nakon što je emir raspustio parlament zbog ostavke vlade premijera Nasera el-Muhameda el-Sabaha prošlog mjeseca u jednoj od najvećih političkih kriza u Kuvajtu, javlja Reuters.

U to vrijeme emir nije objavio datum izbora, koji se po Ustavu, moraju održati u roku od dva mjeseca od raspuštanja parlamenta.

Međutim, Kuvajt nije bio u potpunosti pošteđen nemira koji su izbili kada su opozicijski zakonodavci i demonstranti upali u parlament prošlog mjeseca i zahtijevali ostavku Nasera zbog optužbi za korupciju i loše rukovođenje. Parlament poriče optužbe.

Upad u parlament desio se nakon što je vlada blokirala zahtjev opozicije da se ispita premijer. Opozicija je istakla da je takav potez nekonstitucionalan.

Kriza je prisilila Nasera i njegovu vladu da daju ostavku, a emir je imenovao ministra odbrane Jabera el-Mubaraka el-Sabaha za novog premijera.

Nova vlada, koja se većinski sastoji od ministara iz prethodne Naserove administracije, je prošle sedmice položila zakletvu.

izvor: Agencije