Iran osudio nove sankcije SAD-a

Ovo nisu nove sankcije već primjena postojećih, kaže Cohen (Reuters)

Iran je u srijedu osudio nove sankcije Sjedinjenih Američkih Država protiv devet osoba i kompanija optuženih zbog izbjegavanja sankcija nametnutih Teheranu.

“Ne odobravamo ovaj čin koji je jasno kršenje dobre volje koju Sjedinjene Američke Države moraju imati u pregovorima”, rekla je glasnogovornica iranskog ministarstva vanjskih poslova Marzieh Adkham, javlja AFP. 

Sjedinjene Američke Države u utorak su uvele sankcije za devet pojedinaca i firmi optuženih da zaobilaze sankcije uvedene Iranu zbog nuklearnog programa i da su sudjelovali u kršenju ljudskih prava u Teheranu.

Za njih pet se sumnja da su pružili “materijalnu, finansijsku i tehnološku podršku” kako bi omogućili iranskoj vladi kupnju američkih obveznica, čime su prekršili sankcije, obrazlaže u saopćenju američko ministarstvo finansija.

Iranska tehnološka firma Douran Software Technologies, također na meti Washingtona, sankcionisana je zbog toga što je sudjelovala u “cenzuri” koju je provodio režim u Teheranu.

Novi pregovori

Američke vlasti napominju da te sankcije proizlaze iz postojećeg pravnog okvira a ne iz novih pravila koja vrijede za Teheran, dok zapadne sile pregovaraju s Iranom o njihovom nuklearnom programu.

“Premda se ne zalažemo za nove sankcije u vezi s nuklearnim programom dok traju pregovori (…), bili smo jasni u riječima i u postupcima da ćemo i dalje primjenjivati postojeće sankcije”, rekao je američki podsekretar za suzbijanje terorizma David Cohen.

Iran i velesile bi u januaru mogli početi novi krug pregovora o iranskom nuklearnom programu pokrenutih u novembru 2013. u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Velesile traže da Iran smanji svoje nuklearne kapacitete kako u budućnosti ne bi mogao posjedovati atomsku bombu.

Teheran, pak, tvrdi da ima pravo na čitav civilni nuklearni proces i traži ukidanje zapadnih privrednih sankcija.

Izvor: Agencije