Iran počeo izdavati kreditne kartice

Eru kreditnih kartica u Iranu otvorile su dvije banke u toj zemlji i to Bank Millet i Ayende Bank (Al Jazeera)

Kako bi ojačale poslovanje na nacionalnom tržištu, banke u Iranu svojim komitentima počele su dijeliti kreditne kartice, prve u upotrebi u toj zemlji.

Iranski mediji javljaju da su banke u toj zemlji počele komitentima izdavati kreditne kartice koje je odredila Centralna banka Irana, prenosi Anadolija.

Riječ je o tri vrste kreditnih kartica sa limitima od 100 miliona rijala (2.800 američkih dolara), 300 miliona rijala (8.400 američkih dolara) i onoj sa najvećim limitom od 500 miliona rijala (14.000 američkih dolara).

Jačanje nacionalne ekonomije

Uvođenje kreditnih kartica u Iranu za cilj ima jačanje nacionalne ekonomije, ali kartice koje iranske banke izdaju svojim komitentima važeće su samo unutar granica te zemlje i nemaju nikakve veze sa međunarodnim kreditnim karticama koje su u upotrebi u ostatku svijeta.

Eru kreditnih kartica u Iranu otvorile su dvije banke u toj zemlji i to Bank Millet i Ayende Bank.

Iz druge navedene banke je saopćeno da je kreditne kartice prvog dana izdavanja preuzelo više od 12.000 komitenata.

Do sada su banke u Iranu izdavale isključivo bankovne debitne kartice kojima je bilo moguće vršiti plaćanje unaprijed, a ne i zaduživanjem kod banke.

Novom načinu plaćanja najviše se raduju trgovci.

Iranci nisu imali kreditne kartice, niti su ih u toj zemlji mogli koristiti strani državljani. To će se promijeniti, na zadovoljstvo vlasnika trgovina.

Ova promjena je još jedan korak na putu povratka Irana globalnim ekonomskim tokovima.

Potpisivanjem historijskog sporazuma prošle godine, vlada se obavezala ograničiti nuklearni razvoj u zamjenu za postepeno podizanje sankcija, koje će, ipak, potrajati.

Izvor: Al Jazeera i agencije