Iran poručio: Odustanite od nelogičnih zahtjeva

Iran negira zapadne optužbe da obogaćuje uranij kako bi razvio nuklearno oružje (EPA)

Iran navodi da svjetske sile moraju odustati od svojih “nelogičnih zahtjeva” vezanih za nuklearni program uoči početka pregovora u četvrtak, kako bi pokušali premostiti razlike u stavovima i okončati desetogodišnji spor do kraja studenog.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Abbas Araqchi, jedan od glavnih iranskih pregovarača, govorio je uoči sastanka u Beču s višim dužnosnicima iz tri europske članice skupine od šest svjetskih sila uključenih u pregovore s Teheranom, prenosi Fena agenciju Reuters.

Pregovori između Irana i Velike Britanije, Francuske i Njemačke održavaju se manje od tjedan dana nakon što su Iran i Sjedinjene Države održale bilateralni sastanak u Ženevi.

Pregovori se nastavljaju 18. rujna

Nije poznato u koliko će sati početi pregovori u Beču.

Šest sila, među kojima se nalaze Rusija i Kina, održat će prvi puni krug pregovora s Iranom, koji su počeli u srpnju, 18. rujna u New Yorku tijekom kojih će pokušati umanjiti razlike po pitanju veličine iranske infrastrukture za obogaćivanje urana i druga pitanja.

“Ovi pregovori mogu uroditi plodom ako druge strane pokažu dobru volju i odustanu od svojih nelogičnih zahtjeva”, kazao je Araqchi u Beču.

“Nadamo se da ćemo putem bilateralnih sastanaka postići razumijevanje koji će pomoći u unapređenju pregovora u New Yorku”, dodao je on.

Iran negira optužbe

Prijelazni sporazum stupio je na snagu 20. siječnja, a u srpnju je produljen za četiri mjeseca i do tada pregovarači trebaju dogovoriti konačan sporazum kojim bi se jamčio civilni status iranskog nuklearnog programa u zamjenu za potpuno ukidanje međunarodnih sankcija koje godinama guše iransko gospodarstvo.

Sjedinjene Američke Države nedavno su najavile niz novih mjera protiv pojedinaca i poduzeća koji navodno pomažu Iranu da zaobiđe međunarodne sankcije i nastavi razvijati nuklearni program za koji Zapad sumnja da prikriva razvoj nuklearnog oružja.

Iran negira zapadne optužbe da obogaćuje uranij kako bi razvio nuklearno oružje, navodeći da svoju nuklearnu energiju koristi isključivo u mirnodopske svrhe.

Izvor: Agencije