Iran potvrdio privođenje slovačkih turista

Arakči: Oni su došli u Iran kao turisti, ali su se neprimjereno ponašali i posjedovali nekonvencionalne uređaju (EPA)

Iranske vlasti su potvrdile da je nekoliko paraglajdera iz Slovačke privedeno u ovoj azijskoj državi, dva dana nakon što je iz Bratislave objavljeno da su njihovi državljani u pritvoru zbog navodnih optužbi za špijunažu.

„Oni su došli u Iran kao turisti, ali su se neprimjereno ponašali i posjedovali nekonvencionalne uređaje“, kazao je u nedjelju za novinsku agenciju ISNA Abas Arakči, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

„Prekršili su zakone Islamske Republike Iran i uhapsile su ih relevantne snage.“

Arakči nije naveo kada su i gdje privedeni, niti koliko je ljudi umiješano u slučaj, samo je dodao kako je „istraga otvorena i da će njihov slučaj kasnije biti predočen sudstvu“.

Također je potvrdio kako su dobili pristup diplomatskim predstavnicima iz Slovačke.

Slikali vojne objekte

Glasnogovornik slovačkog ministarstva za vanjske poslove Boris Gandel je u petak za novinsku agenciju AFP kazao kako su „diplomate u Teheranu u kontaktu sa uhapšenim građanima i iranskim vlastima“.

Slovački list SME je objavio kako je pet ili šest slovačkih paraglajdera privedeno u Iranu „prije više od tri sedmice jer su iz zraka fotografirali vojne objekte“.

Jedan državljanin Slovačke je uhapšen u Iranu prošle godine na osnovu optužbi da je špijunirao za američku Centralnu obavještajnu službu (CIA).

Ovaj 26-godišnjak je nakon 40 dana u samici oslobođen.

Državna televizija je objavila kako je bio optužen za kontaktiranje iranskih naučnika kako bi dobio informacije o „naučnom napretku države“.

Izvor: Agencije