Iran pozvao arapske zemlje u borbu protiv ekstremizma

Mohammad Javad Zarif je objavio da će Teheran nastaviti pomagati svoje saveznike (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif pozvao je u nedjelju države Perzijskog zaljeva da se pridruže Teheranu u ratu protiv ekstremizma na Bliskom istoku, govoreći u Kuvajtu, gdje je počeo misiju skupljanja podrške arapskih zemlja koje s nepovjerenjem gledaju iranski povratak na međunarodnu scenu nakon sklapanja povijesnog nuklearnog sporazuma, javlja Hina.

“Prijetnja bilo kojoj zemlji ujedno je prijetnja svima… Nijedna zemlja ne može sama riješiti regionalne probleme bez pomoći drugih”, rekao je on na konferenciji za novinare u Kuvajtu, prvoj od tri arapske države koje će posjetiti u nedjelju, prenosi Reuters.

Većina zemalja Perzijskog zaljeva strahuje da će nuklearni sporazum sklopljen 14. jula između Irana i šest svjetskih sila ubrzati popuštanje napetosti između Teherana i Washingtona i oslabiti tradicionalno dobre američke veze s arapskim zemljama Zaljeva.

Saradnja na svim poljima

Zarif je u nedjelju stigao u Kuvajt i treba još posjetiti Katar i Irak.

Cilj je misije “jačati veze i razvijati saradnju na svim poljima” s iranskim susjedima, rekao je Zarifov zamjenik Hosein Amir-Abdolahian za iransku televiziju.

Dodao je da su “borba protiv ekstremizma i nasilja te jačanje regionalnih veza temeljno potrebne za održiv razvoj i sigurnost u regiji”.

Većina država Perzijskog zaljeva optužuju Iran da se upliće u arapska pitanja tako što finansira i naoružava političke pokrete u regiji – u Bahreinu, Jemenu i Libanu.

Iran optužbe odbacuje i tvrdi da nuklearni sporazum neće promijeniti njegovu politiku u regiji.

Povijesnim sporazumom Iran se obavezao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija, čime se, zapravo, vraća na svjetsku scenu.

‘Branit ćemo bilo koju zemlju’

Uoči posjete, Zarif je objavio da će Teheran nastaviti pomagati svoje saveznike, Siriju i Irak, u borbi protiv grupe Islamske države Irak i Levant.

“Da nije Irana, Erbil i Bagdad već bi pali u ruke terorista [ISIL-a]. Kao što smo branili Dahuk, Erbil i Sulejmaniju [u iračkom dijelu Kurdistana], tako ćemo braniti bilo koju zemlju u regiji koja bi bila žrtva napada”, rekao je u nedjelju iranski predsjednik Hassan Rouhani u obraćanju javnosti.

Kraljevina Bahrein u subotu je objavila da je spriječila krijumčarenje iranskog oružja u svoju zemlju i najavila da zbog toga povlači svog ambasadora iz Teherana.

Izvor: Agencije