Iran predstavio novu krstareću raketu na godišnjicu revolucije

Raketa, Iran
Iran je u subotu predstavio novi krstareći projektil, s dosegom od 1.300 kilometara (EPA)

Iran je predstavio novu krstareću raketu, dometa od 1.300 kilometara, javlja državna televizija u vreme kada ta bliskoistočna zemlja prikazuje svoja dostignuća tokom proslava 40-ogodišnjice Islamske revolucije.

“Sa dometom od više od 1.300 kilometara, ovoj krstarećoj raketi potrebno je veoma malo vremena da bude spremna i može da leti na maloj nadmorskoj visini”, rekao je ministar odbrane Amir Hatami u obraćanju, koje je prenosila državna televizija, preneo je Reuters.

Hatami je rekao da nova raketa zemlja-zemlja, pod nazivom Hoveizeh, pripada porodici krstarećih raketa Soumar, koje su otkrivene 2015. godine.

Zapadni stručnjaci tvrde da Iran često preuveličava svoje sposobnosti naoružanja, iako postoje zabrinutosti zbog njegovih balističkih raketa dugog dometa.

Iran je u januaru izveo neuspešni pokušaj lansiranja satelita u Zemljinu orbitu, ignorišući upozorenja Vašingtona da to ne pokušava da učini.

Teheran: Projektili za odbranu i zastrašivanje

Vašington je takođe prošlog meseca upozorio Teheran da odustane od tri planirana testiranja projektila za koja kaže da krše rezoluciju Saveta bezbednosti UN-a jer koriste balističku raketnu tehnologiju.

Rezolucija SB UN poziva Teheran da se suzdrži osam godina od razvoja balističkih projektila koji mogu da nose nuklearno oružje.

Iran naglašava da testiranja ne krše rezoluciju i demantuje da su projektili sposobni da nose nuklearne bojeve glave.

Napominje kako su ti projektili odbrambenog tipa i koriste se za zastrašivanje.

Američki predsednik Donald Trump povukao je SAD prošle godine iz iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine, te je ponovno nametnuo sankcije Iranu koje su bile ukinute u skladu sa sporazumom, s time da Teheran obustavi svoj nuklearni program.

Izvor: Agencije