Iran preuzeo kontrolu nad američkim brodom

Američki teretni brod, na kojem su bila 34 člana posade, zaustavili su ratni brodovi iranske mornarice i preuzeli kontrolu nad njim u utorak, javila je iranska poluzvanična novinska agencija Fars.

Saudijska TV stanica Al-Arabia javila je kako je iranska mornarica zauzela američku trgovačku plovilicu, zajedno sa svim članovima posade. Drugi izvještaji navode kako je američki brod preuzet zbog plovidbe bez dozvole u iranskim vodama u Perzijskom zaljevu.

Iranski ratni brodovi trenutno prate zauzeti brod do južnog iranskog lučkog grada Bandar Abbas u Perzijskom zaljevu. Iranski zvaničnici, navodi Fars, nisu potvrdili dešavanja, no agencija Reuters javlja kako su zvaničnici Pentagona potvrdili dešavanja iz Zaljeva.

Prolaz kroz Hormuški tjesnac

Američki mediji navode kako je visokopozicionirani zvaničnik vojske SAD-a kazao kako su patrolni brodovi Iranske Revolucionarne Garde, pucali na komercijalni brod M/V Maersk Tigris, a potom ga presreli tokom prolaska kroz Hormuški tjesnac u utorak ujutro.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Steve Warren, naveo je kako je brod plovio pod zastavom Maršalovih otoka prema Perzijskom zaljevu međunarodno priznatom rutom kada je vojska Irana kontaktirala plovilicu i usmjerila ga „dublje u iranske vode“.

„Kapetan je kontaktiran i usmjeren da proslijedi u iranske teritorijalne vode. Kapetan je odbio, da bi jedan patrolni brod otvorio vatru preko mosta Maersk Tigrisa. Potom se kapetan povinovao zahtjevu iranskim zahtjevima i produžio ka otoku Larak“, kazao je Warren.

Poziv u pomoć

Nakon ispaljenih hitaca, Tigris je objavio poziv u pomoć koji su čule američke snage u području i naređeno je brodu USS Farragut da krene prema incidentu. Najbliži američki ratni brod nalazio se 60 milja od mjesta incidenta.

Prema kompaniji koja upravlja brodom i koja je u kontaktu sa američkom vojskom, iranski vojnici su se ukrcali na brod.

Izvor: Al Jazeera i Agencije