Iran: Prijetnje zapadnih država zasnovane su na lažima

Režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i saveznici u potpunosti su preuzeli kontrolu nad područjem Istočna Ghouta (EPA)

Prijetnje pojedinih zapadnih država da će napasti Siriju su zasnovane na lažima, nakon oslobađanja Istočne Ghoute, izavio je u četvrtak Ali Akbar Velayati, savjetnik iranskog vrhovnog vođe Ali Khameneija.

Velayati je to kazao tokom sastanka sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u Damasku, prenio je Reuters, pozivajući se na iranske medije.

On je dodao kako se nada da će sirijska vojska i njene saveznice uspjeti otjerati američke trupe iz istočne Sirije i preuzeti Idlib od pobunjenika na sjeverozapadu zemlje.

“Idlib je važan sirijski grad i nadamo se da će uskoro biti oslobođen. Oblast istočno od Eufrata je, također, veoma važna”, rekao je Velayati i dodao da se Iran nada da će biti preduzeti krupni koraci da bi se ta “oblast oslobodila i protjerali Amerikanci”.

Sirijske snage u Istočnoj Ghouti

Režim sirijskog predsjednika i saveznici u potpunosti su preuzeli kontrolu nad područjem Istočna Ghouta, u blizini sirijskog glavnog grada Damaska.

Opozicijska vojska u potpunosti je evakuirana iz Doume, u Istočnoj Ghouti, a očekuje se da bi tu regiju ubrzo trebali napustiti i civili.

Prije dva dana je američki predsjednik Donald Trump poručio Rusiji, Assadovoj saveznici, da se spremi za “lijepi, novi i ‘pametni'” raketni udar na Siriju nakon navodnog napada hemijskim oružjem na Doumu.

Izvor: Agencije