Iran prikazao ‘oborenu američku letjelicu’

Snimak prikazuje i slijetanje u Afganistan, tvrdi Garda (AFP)

Državna televizija je prikazala materijal za koji tvrdi da je uzela iz CIA-ine letjelice oborene u iranskom zračnom prostoru.

Iranska državna televizija prikazala je video na kojem se vidi materijal izvučen iz CIA-ine bespilotne letjelice, koja je uhvaćena unutar iranskog zračnog prostora u decembru 2011. godine.

Video je u sklopu dokumentarnog programa objavila Elitna revolucionarna garda.

‘Dekodiranje informacija’

Televizijska kuća Al Alam je prvi put objavila snimke otkako je RQ-170 Sentinel uhvaćen kako prelazi u iranski zračni prostor iz Afganistana.

“Dekodiranjem informacija iz letjelice saznali smo da je ta mašina izvršila mnoge letove u susjedskim zemljama”, rekao je general Amir Ali Hajizadeh.

Divizija za zračni prostor Elitne garde, koja kaže da je ulovila tu letjelicu, kaže da materijal pokazuje slijetanje u zračnu bazu Kandahar u Afganistanu, kao i u bazu u Pakistanu.

Pored toga, TV je, također, prikazao snimke iranskog helikoptera, koji je prevozio tu letjelicu, te njeno rastavljanje.

Iran je ranije tvrdio da je letjelicu oborio „zavaravši“ njen GPS sistem za navođenje.

Američki zvaničnici kažu da je Sentinel pretrpio kvar.

Američka vojska i Centralna obavještajna agencija (CIA) redovno koriste bespilotne letjelice za započinjanje zračnih napada u Afganistanu i Pakistanu, ali uglavnom ne potvrđuju takve akcije.

Na zadatku 

Ubrzo nakon što je Iran objavio hvatanje, vojna snaga pod komandom NATO-a u Afganistanu je rekla da je letjelica bila na zadatku iznad zapadnog Afganistana.

Američki mediji su govorili o strahu u SAD-u, da bi Iran tako mogao dobiti pristup naprednoj tehnologiji iz letjelice.

Ali jedan američki zvaničnik je rekao kako sumnja da “Iranci imaju ekspertizu” da iskoriste tehnologiju koja se nalazi u bespilotnoj letjelici.

The RQ-170 Sentinel je nevidljiva izvidna letjelica koju proizvodi Lockheed Martin.

Izvor: Agencije