Iran protiv razmještanja Patriota u Turskoj

NATO tvrdi da razmještanje raketnog sistema Patriot u Turskoj ima isključivo odbrambenu svrhu.

Iran, Sirija, Hassan Firouzabadi, Patriot, Turska, NATO
Sistem Patriot projektiran je za presretanje aviona i projektila [Anadolija]

Planirano razmještanje NATO raketa Patriot na tursko-sirijskoj granici moglo bi dovesti do "svjetskog rata" , izjavio je u subotu komandant iranskih oružanih snaga, general Hassan Firouzabadi.

"Svaka od tih raketa je 'crna tačka' na mapi svijeta, čiji je cilj da izazove svjetski rat", kazao je on, prenosi Reuters.

"Oni prave planove za svjetski rat i ovo je veoma opasno po budućnost čovječanstva, kao i čitave Evrope", istakao je Firouzabadi, prenosi Tanjug.

Pomoć NATO-a

Turska, koja podržava pobunu protiv sirijskog režima, obratila se za pomoć NATO-u nakon što su se sukobi iz Sirije, koji traju već 21 mjesec, počeli prelijevati preko njene granice, a Alijansa je ovaj zahtjev zvanično odobrila 4. decembra.

Sistem Patriot projektiran je za presretanje aviona i projektila. U Turskoj će biti razmješteno i oko 400 njemačkih i 360 holandskih vojnika.

NATO tvrdi da razmještanje sistema Patriot u Turskoj ima isključivo odbrambenu svrhu, dok Rusija, Sirija i Iran upozoravaju da će ono dodatno povećati nestabilnost u regiju.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.