Iran, Rusija i Turska zajedno će nadzirati primirje u Siriji

Izaslanstva Irana, Rusije i Turske usvojile su, na mirovnim pregovorima o Siriji, zajedničku izjavu u kojoj u potpunosti podržavaju pokretanje pregovora Vlade Sirije i oružanih opozicijskih skupina u Astani.

Dogovorili su se da se održi prekid vatre u Siriji, te poručili kako je neophodno da se ubrzaju mirovni pregovori i omogući izravan dijalog vlasti i opozicije.

“Zvanični deo razgovora je završen. Bili su to posredni razgovori, jer nije bilo direktnog sučeljavanja predstavnika vlasti i opozicije”, javio je Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

Predstavnici sirijske opozicije nisu prihvatili pojedine dijelove izjave i ponudili su vlastiti nacrt koje je izaslanstvo sirijske vlade odbacilo.

Opozicija tvrdi da je potrebno s Rusijom i Turskom precizirati detalje produljenja i praćenja sporazuma o prekidu vatre.

“Trenutno je fokus na učvršćivanju sporazuma o prekidu vatre. Predložili smo niz mehanizama za praćenje poštivanja sporazuma. Išli smo u detalje. Ruska strana nam je obećala da će proučiti prijedloge i donijeti odluku, zajedno s turskom, u narednih sedam dana”, rekao je Osama Abu Zaid iz Slobodne sirijske vojske.

Nema vojnog rješenja

Iran, Rusija i Turska izrazili su uvjerenje da nema vojnog rješenja, nego prihvaćaju politički proces u cilju očuvanja suvereniteta, neovisnosti, jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije kao multietničke, multireligijske, nesektaške i demokratske države.

Zahtijevaju konkretne korake na učvršćivanju primirja u Siriji, dajući doprinos smanjenju kršenja primirja, izbjegavanja nasilja, izgrađivanja povjerenja, omogućavanja nesmetanog dotoka humanitarne pomoći te zaštite slobodnog kretanja civila.

Tri države odlučile su ustanoviti trilateralni mehanizam za nadzor i osiguranje punog poštovanja prekida vatre, sprečavanja provokacija i određivanja svih modaliteta primirja.

Istovremeno, posvećeni su zajedničkoj borbi protiv ISIL-a i Al-Nusre te njihovog razdvajanja od oružanih opozicijskih skupina.

Opozicija ne želi potpisati završni dokument

Prethodno su mirovni pregovori izaslanstava oružanih pobunjeničkih skupina i sirijske vlade nastavljeni u Astani, no opozicija je poručila da ne planira potpisati završni dokument.

Prema dostupnim informacijama, nije bilo mnogo slaganja između zaraćenih strana o tome kako će izgledati mehanizam prekida vatre.

Opozicija tvrdi da je Iran jedna od glavnih prepreka i zato neće prihvatiti deklaraciju ako ih njihov predstavnik bude potpisao, javlja Goranović. Smatraju kako Iran nema pravo potpisati taj dokument jer je strana u sukobu.

Al Jazeera je u međuvremenu došla u posjed nacrta sporazuma o prekidu vatre u Siriji kojeg je predložila sirijska opozicija.

Opozicija zahtijeva da se sve strane pridržavaju sporazuma o prekidu vatre. U nacrtu stoji da je obaveza svih stranih boraca i milicija da napuste Siriju u roku od mjesec dana.

Opozicija dalje predlaže u nacrtu sporazuma da se formira povjerenstvo koju će sačinjavati predstavnici zaraćenih strana kao i zemlje koje jamče sporazum, a sve u suradnji s Ujedinjenim narodima.

Optimizam UN-ovog izaslanika

Mirovni posrednik UN-a za Siriju Staffan de Mistura prethodno je izjavio da je završna deklaracija blizu realizacije.

“Nismo daleko od završne deklaracije. U toku su veoma intenzivne rasprave jer ovdje se ne radi o komadu papira, radi se o prekidu neprijateljstava koji znači spašavanje sirijskih života”, izjavio je De Mistura.

Prvi dan mirovnih pregovora završio je bez vidljivog pomaka, a obilježili su ga odbijanje pobunjenika da razgovaraju s izaslanikom Bashara al-Assada i razgovori o učvršćenju krhkog primirja.

Pregovori u glavnom gardu Kazahstana su prvi razgovori između Damaska i šefova pobunjenika. Političkoj oporbi, koja je bezuspješno pregovarala s režimom tijekom prethodnih susreta, ovog je puta određena uloga savjetnika.

Razgovaralo se najviše o primirju uvedenom 30. prosinca u Siriji, zahvaljujući rusko-turskom posredovanju, što je rezultiralo smanjenjem nasilja bez obzira na svakodnevna kršenja prekida vatre.

Izvor: Al Jazeera i agencije