Iran se nada da će Hariri ostati premijer Libana

Ostavka Saada al-Haririja stvorila je političku krizu u Libanu (EPA)

Iranski zvaničnik izjavio je u utorak kako se Teheran nada da će Saad al-Hariri ostati libanski premijer i negirao je da je Hariri podnio ostavku nakon napetog sastanka s njim u Bejrutu.

U međuvremeu, Hariri je kazao da će se vratiti u Liban u naredna dva dana.

“Moja porodica boravi u svojoj zemlji, Kraljevini Saudijskoj Arabiji, Kraljevini dobra”, objavio je Hariri na Twitteru.

Hariri je iznenadno podnio ostavku 4. novembra, dok je bio u Saudijskoj Arabiji, navodeći da se priprema pokušaj njegovog ubistva i optužujući Iran i njegovog libanskog saveznika Hezbollah za sijanje razdora u arapskom svijetu.

Hariri je otputovao u Rijad 3. novembra, nakon sastanka u Bejrutu s Alijem Akbarom Velayatijem, vodećim savjetnikom iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija.

“Hariri tvrdi da je tokom našeg sastanka zatražio da se Iran prestane miješati u libanske unutrašnje stvari, ali on nije rekao tako nešto”,navodi internetska stranica iranske državne televizije Velayatijevu izjavu.

‘Podgrijavanje plamena napetosti’

“Naš sastanak uopće nije bio napet. Sve su to laži”, kazao je on, prenosi Fena agenciju Reuters.

Velayati je optužio Saudijsku Arabiju da “podgrijava plamen napetosti”, jer “ne može podnositi strateško prijateljstvo” između Teherana i Bejruta.

Haririjeva ostavka stvorila je političku krizu u Libanu i stavila je tu zemlju na liniju fronta između ključnih regionalnih aktera – sunitske Saudijske Arabije i šiitskog Irana, ističe britanska agencija.

Velayati je kazao da je Hariri tokom njihovog sastanka ponudio da posreduje između Irana i Saudijske Arabije i da je pozdravio njegovu ponudu.

Saudijska Arabija prekinula je diplomatske veze s Iranom 2016. godine, nakon što su iranski demonstranti, razbješnjeni pogubljenjem visokog šiitskog imama, zapalili saudijsku ambasadu u Teheranu.

Uplitanje Irana

Velayati je kazao kako se Teheran nada da će se Hariri vratiti u Liban i nastaviti s premijerskom dužnošću, “ukoliko libanski zakon to dopusti”.

Hariri je izjavio u televizijskom intervjuu u nedjelju da će se vratiti u zemlju u roku od nekoliko dana i ostavio je otvorenom mogućnost da povuče ostavku ukoliko proiranski Hezbollah pristane da ostane izvan regionalnih sukoba poput onoga u Jemenu.

Kazao je da je razgovarao o “neprihvatljivom iranskom miješanju u unutrašnje stvari arapskih zemalja” s Velayatijem u Bejrutu.

“Ne možemo krenuti naprijed dok se Iran i jedna politička stranka upliću”, izjavio je Hariri u prvim javnim komentarima nakon ostavke, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije