Iran smanjio zalihe obogaćenog uranija

Japan izvršio još dvije uplate za iransku sirovu naftu (EPA)

Iran je konvertirao većinu zaliha uranija čiji je nivo obogaćenja najbliži potrebnom za proizvodnju nuklearnog oružja, poštivajući sporazum sa šest svjetskih sila, kojim je predviđeno da Iran “razblaži” polovinu svog 20-procentno obogaćenog uranija do nivoa adekvatnog za reaktorsko gorivo, saopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Uranij, obogaćen 20 posto, samo je na “tehnički korak” od nivoa od 90 posto potrebnog za oružje.

U skladu sa informacijama koje su diplomate dali agenciji AP, IAEA je danas potvrdila da je Iran okončao proces razblaživanja uranija.

Istovremeno je Japan izvršio još dvije uplate za iransku sirovu naftu, koje su odobrene u skladu sa privremenim sporazumom sa tom državom u vezi sa njenim nuklearnim programom, rekli su izvori upućeni u transakcije, a prenijele agencije u četvrtak.

Zvanični Teheran je zauzvrat pristao da ograniči svoj sporni nuklearni program.

Centralna banka Irana primila je uplate od Japana u ukupnom iznosu od milijardu američkih dolara. Prvih 550 miliona dolara uplaćeno je 10. aprila, a ostatak 15. aprila, navodi se u podacima američkog Ministarstva finansija.

Iran je do sada u pet uplata za naftu dobio ukupno 2,55 milijardi dolara. Četiri uplate obavio je Japan, a jednu Južna Koreja.

Sporazum u Ženevi

Prema sporazumu sa šest svjetskih sila od 24. novembra, Iranu je dozvoljeno da iskoristi 4,2 milijarde dolara od sredstava koja su mu zamrznuta u inozemstvu.

Predviđeno je da Islamska Republika do jula primi osam novčanih uplata, ukoliko bude poštivala sporazum u vezi sa svojim nuklearnim programom.

U Ženevi je novembra 2013. bio dostignut dogovor Rusije, SAD-a, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke sa Iranom o ograničenju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za djelomično obustavljanje sankcija SAD-a i EU-a.

Sporazum je stupio na snagu 20. januara i važi šest mjeseci, a tokom tog perioda strane treba izraditi sveobuhvatan sporazum, čijim će provođenjem biti ukinute sve međunarodne sankcije Iranu.

Eksperti IAEA-e, poslije inspekcije 9. februara, potvrdili su da Iran ispunjava predviđene mjere, a diplomate ocjenjuju da bi sveobuhvatni sporazum mogao biti postignut do 20. jula.

Međunarodna zajednica optuživala je Teheran da namjerava tajno proizvoditi nuklearno oružje, što je Teheran poricao, insistirajući da je svrha razvoja iranskog programa miroljubiva.

Izvor: Agencije