Iran: Snage koje SAD planira poslati u Siriju raspirit će plamen rata

Sirija, SDF, Kurdi, Borci
Koalicija predvođena SAD-om radi sa SDF-om kako bi uspostavila snage koje će djelovati duž granice s Turskom i Irakom, kao i unutar Sirije (EPA)

Iran je u utorak poručio kako će nove snage od 30.000 ljudi, koje u Siriju planira poslati SAD, raspiriti “plamen rata”, podržavajući time Siriju, Tursku i Rusiju, koje se protive tom planu.

U nedjelju je koalicija predvođena SAD-om kazala kako radi sa svojim sirijskim saveznicima – kurdskim Sirijskim demokratskim snagama (SDF) – kako bi uspostavila snage koje će djelovati duž granice s Turskom i Irakom, kao i unutar Sirije.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad odgovorio je obećanjem da će skršiti nove snage i izgnati američke snage iz Sirije.

Qasemi: ‘Miješanje u unutrašnja pitanja’

Moćna sirijska saveznica Rusija nazvala je te planove zavjerom kojoj je cilj komadanje Sirije i stavljanje njezina dijela pod američku kontrolu, a Turska je snage nazvala “terorističkom vojskom”.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Bahram Qasemi kazao je kako bi takve snage povećale napetosti u Siriji, prenosi Hina.

Iran podupire Assada u gotovo sedmogodišnjem ratu protiv pobunjenih snaga i pripadnika skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), šaljući oružje i vojsku.

“Američka najava novih pograničnih snaga u Siriji očito je miješanje u unutarnja pitanja te zemlje”, kazao je Qasemi i pozvao američke snage da odmah napuste Siriju.

Izvor: Agencije