Iran spreman sa ‘očekivanim i neočekivanim’ odgovorom SAD-u

Rouhani: Naša organizacija oko atomske energije je u potpunosti spremna za dešavanja koje očekuju, kao i za ona dešavanja koje ne očekuju (Arhiva)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani kazao je u subotu kako je atomska agencija njegove države spremna sa „očekivanim i neočekivanim“ reakcijama ukoliko Sjedinjene Američke Države odustanu od višenacionalnog nuklearnog dogovora kao što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio, javlja agencija Reuters.

„Naša organizacija oko atomske energije je u potpunosti spremna za dešavanja koje očekuju, kao i za ona dešavanja koje ne očekuju“, naveo je Rouhani bez davanja više detalja, a govoreći o mogućoj odluci Trumpa da napusti sporazum narednog mjeseca.

Dogovor između Irana, SAD-a i pet drugih svjetskih sila obustavlja iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija. Trump je sporazum nazvao jednim od najgorih ispregovaranih dogovora.

Januara ove godine je poslao ultimatum Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj u kojem je naveo kako se moraju složiti da se ispravi ono što SAD vidi kao nedostatak dogovora ili će on odbiti produžiti ključna ukidanja sankcija.

Neprijatne reakcije

Američki ambasador za razoružanje Robert Wood u četvrtak je rekao kako je Washington imao „intenzivne“ razgovore sa evropskim saveznicima uoči roka koji ističe 12. maja i kada će se američke sankcije Iranu nastaviti osim ako Trump ih ponovo ne suspendira.

Iran navodi kako će se držati sporazuma dok god ga druge strane poštuju, ali i kako će ga „pocijepati“ ukoliko se Washington povuče.

„Iran ima nekoliko mogućnosti ukoliko SAD napusti nuklearni sporazum. Reakcije Teherana na američko povlačenje neće biti prijatne“, kazao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

Izvor: Agencije