Iran testirao raketu dugog dometa

Raketa dometa 2.000 kilometara testirana je prije dvije sedmice (Al Jazeera)

Iran je lansirao jedan od novih projektila dugog dometa krajem prošlog mjeseca, objavio je u ponedjeljak iranski general, naglašavajući da je preciznost tog oružja testirana u znak prkošenja Zapadu.

„Raketa dometa 2.000 kilometara testirana je prije dvije sedmice,“ izjavio je general Ali Abdolahi, dodajući da je margina greške iznosila samo osam metara.

„Možemo navoditi taj balistički projektil. On napušta Zemljinu atmosferu, ponovo ulazi u nju i pogađa metu bez greške,“ izjavio je general Abdolahi, zamjenik načelnika Generalštaba Iranske vojske, objavila je iranska državna televizija.

Početkom marta Iran je izveo nekoliko proba raketa kratkog, srednjeg i dugog dometa (od 300 d0 2.000 kilometara), većinom iz svojih podzemnih baza, prenosi Fena.

Kritike Sjedinjenih Država i zemalja Zapadne Evrope

Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Njemačka tvrde da probe krše rezolucije UN-a i da su pozvale Vijeće sigurnosti da se pozabavi njima.

Protivnici iranskog raketnog programa tvrde da je to oružje u stanju da prenosi nuklearne bojeve glave, što kategorički negiraju političke i vojne vlasti Irana.

Nove iranske probe balističkih projektila krajem 2015. dovele su do uvođenja američkih sankcija Iranu 17. januara.

Kaznene mjere objavljene su dan nakon što su međunarodne sankcije ukinute poslije stupanja na snagu nuklearnog sporazuma iz jula 2015.

Iranski parlament, čiji mandat ističe u maju, usvojio je ovog mjeseca novo zakonodavstvo koje povećava balističke kapacitete zemlje.

Predsjednik Hassan Rouhani i visoki iranski vojni zvaničnici također su izjavili proteklih mjeseci da balističke rakete moraju biti ojačane u cilju povećanja odbrambene sile Irana, prenosi AFP.

Izvor: Agencije