Iran traži garancije za nuklearni sporazum

Okvirni sporazum Irana i šest svjetskih sila nije garancija da će finalni sporazum biti postignut do kraja juna, izjavio je iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Khamenei.

“Ono što je urađeno do sada ne garantira sporazum, niti njegov sadržaj, čak ni da će pregovori biti nastavljeni do kraja”, rekao je Khamenei, koji ima konačnu riječ po svim državnim pitanjima, objavljeno je na njegovoj zvaničnoj internetskoj stranici, prenosi Tanjug.

SAD: Postepeno ukidanje sankcija

Sjedinjene Američke Države poručile su u četvrtak da će se moguće ukidanje sankcija Iranu, nametnutih zbog njegovog nuklearnog programa, provoditi “postepeno”, nakon što se postigne konačan dogovor između Teherana i svjetskih velesila.
“Sankcije će biti ukinute postepeno i pod uvjetom da se može provjeriti da Iran poštuje svoje obaveze, u skladu s potpunim i konačnim akcijskim planom”, koji mora biti potpisan do 30. juna, rekao je glasnogovornik State Departmenta Jeffrey Rathke.
Američki diplomat komentirao je Khamneijevu izjavu, koji je doveo u pitanje postizanje konačnog dogovora za manje od tri mjeseca.
“Nećemo odgovarati na svaku javnu izjavu nekog iranskog dužnosnika, niti pregovarati u javnosti”, kazao je Rathke.

Prošle sedmice su Teheran i šest sila postigli dogovor o okvirnom sporazumu, koji treba biti finaliziran do kraja juna, a kojim se ograničava nuklearni program Irana u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija, prenio je AFP.

Khamenei je kazao da do sada nije zauzimao nikakav stav, jer “ne postoji ništa o čemu bi se stav zauzeo”.

‘Ni za, ni protiv’

“Zvaničnici kažu da ništa još nije urađeno i da ništa nije obavezujuće. Ja sam ni za, ni protiv”, rekao je Khamenei.

On je kazao da je uvijek podržavao i da i dalje podržava iranski pregovarački tim, iako nikad nije dobrim smatrao pregovore sa SAD-om.

“Pozdravljam svaki sporazum koji štiti interese i dostojanstvo države, ali da nemamo nikakav sporazum je mnogo časnije nego sporazum kojim su interesi i dostojanstvo države narušeni”, rekao je Khamenei.

Khamenei je istakao da je očuvanje civilne nuklearne industrije u svakom sporazumu ključno za budući razvoj Irana.

“Nuklearna industrija je neophodnost za proizvodnju energije, za desalinaciju, na poljima medicine, poljoprivrede i drugim oblastima”, dodao je Khamenei.

Vrhovni vjerski vođa Irana je dodao da smatra da međunarodne sankcije prema Iranu moraju biti ukinute istog dana kada sporazum bude postignut, a ne pola godine ili godinu kasnije, prenosi Anadolija.

Rouhani demantira Washington 

Optuživši Sjedinjene Američke Države da su prekršili pravila pregovora time što su javnosti objavili detalje postignutog okvirnog dogovora u Lozani, ajatolah Khamenei je kazao da bi i iranski predsjednik Hassan Rouhani trebao iranskom narodu objasniti sadržaj i detalje tog dogovora.

Rouhani je izjavio ranije da Teheran neće potpisati konačni sporazum o nuklearnom programu dok ne budu ukinute sve sankcije protiv njegove zemlje.

Njegova izjava proturiječi tvrdnjama Washingtona da će sankcije biti ukinute postpeno, u ovisnosti od stepena iranske saradnje.

“Nećemo potpisati nikakav sporazum dok sve sankcije ne budu ukinute u istom danu. Želimo sporazum koji bi bio dobar za sve strane angažirane u pregovorima o nuklearnom programu”, izjavio je Rouhani u govoru koji je državna televizija objavila u četvrtak, prenosi Russia Today.

Njegovi komentari predstavljaju udarac naporima američkog predsjednika Baracka Obame da uvjeri protivnike sporazuma, kako u SAD-u, tako i izvan njega, u njegovu svrsishodnost.

Pristalice sporazuma, koji je dogovoren prošle sedmice na maratonskim pregovorima u Švicarskoj i treba biti finaliziran u junu, tvrde da će ublažavanje sankcija Iranu biti postepeno i provedeno u skladu s iranskim potezima vezanim za ukidanje vlastitog nuklearnog programa.

Sankcije mogu biti ponovo uvedene u slučaju iranskog odbijanja provedbe sporazuma, tvrde oni.

Obama: Najbolji mogući sporazum

Obama je plan nazvao “najboljim mogućim sporazumom u ovom trenu”.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, SAD, Evropska unija i još nekoliko zemalja uveli su nekoliko rundi sankcija Iranu zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa.

Ukidanje sankcija u zamjenu za smanjivanje obima nuklearnih aktivnosti u središtu je sporazuma.

Dogovaranje tačnih odredbi o tome kojim tempom će se sankcije ukidati i kako će obim programa biti smanjivan težak je zadatak za pregovarače.

Ranije je iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif na svom Twitter nalogu doveo u pitanje izjave zapadnih čelnika da će sankcije biti ukidane postupeno.

Izvor: Agencije