Iran traži jasan okvir ukidanja sankcija

Šestog dana, iz krugova sudionika mukotrpnih pregovora u Švicarskoj o iranskom nuklearnom programu stiže vijest kako je usaglašena većina ključnih pitanja.

Rok za potpisivanje preliminarnog sporazuma istekao je u ponoć, no predstavnici šest svjetskih sila, uključujući Sjedinjene Američke Države i Rusiju, odlučili su nastaviti razgovore ocjenjujući da je dogovor ipak moguće postići.

Od Irana traže da zamrzne nuklearne aktivnosti na najmanje 10 godina, a zauzvrat bi bile ukinute sankcije zbog kojih ozbiljno trpi ekonomija te zemlje.

Upravo su sankcije, čini se danas – glavni kamen spoticanja, jer Teheran insistira na jasnom okviru ukidanja sankcija.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je saopćio da se i dalje postiže napredak u nuklearnim pregovorima, ali i upozorio da će SAD napustiti pregovore u Švicarskoj ako dođe do zastoja.

”Smatramo da su pregovori i dalje produktivni i da napredujemo. Ali, ako budemo u situaciji u kojoj osjetimo da su pregovori u zastoju onda da, SAD i međunarodna zajednica su spremni da ih napuste”, rekao je Earnest.

Dodao je da će se američki predsjednik Barack Obama javno obratiti po završetku pregovora, bili oni uspješni ili ne.

Iran optimističan

Šef britanske diplomatije Philip Hammond izjavio je kako su proteklih dana napravljeni izvjesni pomaci, ali da je za ostalo potrebna volja Irana.

“Mislim da smo napravili kostur razumijevanja, ali i dalje postoje pitanja koja moramo razraditi. Neka od njih su prilično detaljna i tehničke su prirode. Dakle, imamo još mnogo posla, ali tu smo i nastavit ćemo s radom”, istakao je.

Abbas Araghachi, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova, nada se da će pregovori uspjeti.

“Mislimo da bi na zajedničkoj press konferenciji dviju strana mogli objaviti kako je postignut napredak i iznijeti nacrt rješenja koje smo postigli, ako na kraju budemo uspjeli sumirati i pronaći rješenje za sva pitanja. To bi značilo da ćemo nastaviti s radom kako bismo rješenje stavili na papir”, istakao je.

Izrael se protivi dogovoru sa Iranom. Smatra da bi sporazum bio opasan ne samo za Izrael, nego za cijeli svijet.

“Ustupci ponuđeni Iranu u Lozani osigurali bi loš dogovor, koji bi ugrozio Izrael, Bliski Istok i svjetski mir. Vrijeme je da međunarodna zajednica insistira na boljem dogovoru, onom koji bi unazadio iransku nuklearnu infrastukturu, koji bi spriječio eventualno okončanje restrikcija iranskog nuklearnog programa. Iran mora zaustaviti agresiju u regiji, zaustaviti terorizam koji provodi u svijetu i prestati prijetiti Izraelu. O tome se ne bi trebalo pregovarati i to je dogovor na kojem svjetske sile moraju insistirati”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Nastavak pregovora

Pregovori su bili prekinuti u ranim jutarnjim satima nakon isteka roka za postizanje dogovora, a uslijedile su proturječne izjave.

Rusija i Iran izvijestili su o napretku, čak i postignutom sporazumu, dok su Sjedinjene Američke Države tvrdile da nisu riješena sva pitanja.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius napustio je Lozanu ne dajući izjave, a kući su također otputovali šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Fabius se vratio u Pariz “radi učešća u Vijeću ministara i vratit će se čim to bude korisno”, rečeno je iz njegovog kabineta, bez navođenja više detalja.

Šefovi diplomatija Grupe 5+1 i Irana razdvojili su se jutros nakon jedan sat, to jest nakon isteka roka od 31. marta, koji je određen za postizanje preliminarnog sporazuma o iranskoj nuklearnoj energiji.

Lavrov: Načelni sporazum

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je za rusku štampu: “Možemo reći s relativnom sigurnošću da smo postigli načelni sporazum o svim ključnim aspektima rješenja tog pitanja koje će se početi stavljati na papir u nadolazećim satima.”

Lavrov je dodao da će “načelni sporazum objaviti [Mohammad Javad] Zarif i Federica Mogherini”, šefica diplomatije Evropske unije.

Mogući sporazum, kako je istaknuo Lavrov, uključuje nadzor Međunarodne agencije za atomsku energiju iranskog nuklearnog programa, kao i korake za skidanje sankcija.

Nuklearni pregovori Irana s SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom počeli su potkraj 2013. godine, a fokusirani su na postizanje sporazuma kojim bi Zapad ublažio strah od Teherana da pod maskom civilnog nuklearnog programa razvija oružje.

Iranu bi u zamjenu za sporazum bile ublažene sankcije, a koje su nanijele veliku štetu ekonomiji te zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije