Iran traži nuklearno razoružanje svijeta

Dehghani pozvao na pregovore kako bi se došlo do dogovora i postizanja nuklearnog razoružanja do planiranog datuma (Reuters)

Iran je optužio pet najvećih svjetskih nuklearnih sila za neuspjeh u stvaranju konkretne akcije u eliminaciji njihovih zaliha i pozvao na pregovore kako bi se došlo do dogovora i postizanja nuklearnog razoružanja do planiranog datuma.

Zamjenik iranskog ambasadora u UN-u Gholam Hossein Dehghani je kazao Komisiji UN-a za razoružanje da je „razumljiv, obavezujući, nepromjenjiv i lako utvrdiv“ sporazum najefikasniji i najpraktičniji način uklanjanja nuklearnog oružja.

Dehghani je optužio nuklearne sile – Sjedinjene Američke Države, Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju i Francusku – da su obećale razoružanje, ali da nisu napravile značajan napredak.

On je govorio nekoliko dana nakon objave okvirnog dogovora između Irana i pet nuklearnih sila i Njemačke, kojim se želi osigurati da Teheran ne razvije tehnologiju potrebnu za dobijanje nuklearnog oružja. Historijski dogovor treba biti finaliziran do 30. juna.

Komisija, koju čine svih 193 članica, treba napraviti preporuke u polju razoružavanja, ali u protekloj deceniji nije uspjela napraviti značajne prijedloge.

Revizija sporazuma NPT

Njen trosedmični sastanak održava se uoči petogodišnje revizije sporazuma NPT, najvažnijeg dogovora o nuklearnom oružju na svijetu, koja počinje 27. aprila.

Sporazum NPT je napravljen kako bi se spriječilo širenje nuklearnog oružja u velikom broju država, a stupio je na snagu 1970. godine.

Napravljen je kao globalni dogovor: nacije koje nemaju nuklearno oružje obavezuju se da ga ne kupuju, a one koje ga imaju posvećuju se njegovoj eliminaciji. Sporazum, također, potvrđuje svačije pravo da razvije nuklearnu energiju za mirnodopske svrhe.

Dehghani je rekao da, kao država koja nema ovakvo oružje i kao članica NPT-a, Iran vjeruje kako je vrijeme za okončanje pojedinačnog pristupa razoružanju i za početak pregovora sa svim državama koje imaju ili nemaju nuklearno oružje, kako bi se napravio dogovor i rok za čišćenje svijeta od nuklearnog oružja.

Istakao je da je prijedlog Pokreta Nesvrstanih iz 2013. godine za početak pregovora na ovakvom dogovoru dobio veliku podršku.

Reakcije na prijedlog

Rusija je saopćila kako je predsjednik Vladimir Putin potvrdio da je Moskva spremna na ozbiljan dijalog o nuklearnom razoružanju. No, Olga Kuznjecova, savjetnica u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova, upozorila je tokom govora u utorak da bi američki razvoj globalnog protivraketnog odbrambenog sistema mogao dovesti do nastavka utrke u akviziciji nuklearnog oružja.

Jedini način da se promijeni situacija je, dodala je, da države koje žele imati protivraketne sisteme prate  „univerzalni princip“ nejačanja vlastite sigurnosti na štetu sigurnosti drugih država. Kuznjecova je upozorila i na to da razvoj veoma preciznog nenuklearnog oružja prijeti „streteškom odnosu“ dvije nuklearne sile i da bi mogao dovesti do „globalne destabilizacije međunarodne situacije globalno“.

Kineski savjetnik Sun Lei pozvao je svjetske države da „napuste mentalitet Hladnog rata“ i dodao kako one države koje imaju najveći nuklearni arsenal trebaju napraviti „drastične i značajne“ rezove u lagerima nuklearnog oružja.

Predstavnik Ukrajine pozvao je na hitan razvoj obavezujućeg dogovora, koji bi dao garancije državama koje nemaju nuklearno oružje da im neće biti prijećeno ovom vrstom naoružanja. Ovaj poziv ponovio je i Pakistan, odnosno ambasadorica Maleeha Lodhi.

Stav Sjeverne Koreje

Sjedinjene Američke Države navele su kako bi pregovori sporazuma koji bi pokrio i raspoloživi fisijski materijal bili „naredni logičan korak na planu i programu multilateralnog nuklearnog razoružanja“. Predstavnik SAD-a John Bravaco kazao je kako SAD nije napravio takav materijal za nuklearno oružje od 1989. godine.

Zamjenik sjevernokorejskog ambasadora An Myong Hun kazao je kako su „naše nuklearne snage život i duša naše nacije“ i da njegova država neće odustati od tog oružja sve do postoje prijetnje nuklearnim napadima.

Izvor: Agencije