Iran tvrdi da je oborio izraelski dron

Oborena letjelica koja je nevidljiva radaru, javila iranska novinska agencija

Iranska revolucionarna garda oborila je izraelsku bespilotnu špijunsku letjelicu koja je pokušala prodrijeti na lokaciju nuklearke Natanz, javili su iranski mediji.

Novinska agencija ISNA javila je, pozivajući se na Revolucionarnu gardu, da je oborena letjelica koja je nevidljiva radaru.

Agencija navodi da je garda oborila letjelicu raketom zemlja-zrak kada je pokušala prodrijeti u “zatvorenu oblast nuklearke Natanz, gdje se vrši obogaćivanje uranija”. 

„Oborena letjelica je bila nevidljiva, tip koji izbjegava radare i njen cilj je bio ući u zabranjenu zonu Natanza, ali su je pogodile rakete zemlja-zrak prije nego što je uspjela ući“, citira ISNA Revolucionarnu gardu.

„Ovaj čin demonstrira novi avanturizam cionističkog režima. Revolucionarna garda i druge naoružane snage zadržavaju pravo odgovora na ovakva djela“, dodaje se u izjavi.

Špijunaža i sabotaža

Izraelska vojska nije dala komentar. Natanz je glavni pogon Irana za obogaćivanje urana, u kojem se nalazi više od 16.000 centrifuga. Blizu 3.000 se nalazi u elektrani Fordo, koja je ukopana u planinu i koju je veoma teško uništiti.

Iranski nuklearni program je i ranije bio meta špijunaže i sabotaže. Virus Stuxnet je 2010. godine privremeno zaustavio rad hiljada centrifuga koje su ključna komponenta u proizvodu nuklearnog goriva u Natanzu.

Iran kaže da je taj, kao i drugi kompjuterski virusi, dio koncetrisanog napora Izraela, SAD-a i njihovih saveznika da tajnim operacijama potkopaju nuklearni program. Izrael nikada nije komentarisao optužbe, ali se pretpostavlja da je bio umiješan u napad Stuxnetom.

Od tada je Iran rekao kako je pronašao minijaturne eksplozive postavljene na centrifugama, ali su ih uspjeli ukloniti prije detonacije. Teheran kaže da je zarobio i nekoliko američkih dronova koji su ulazili u iranski zračni prostor.

Iran je 2011. godine javio da je zarobio napredni CIA-in RQ-170 dron.

Izvor: Agencije