Iran tvrdi da su napadači na paradu povezani sa SAD-om i Izraelom

Pucnjavu je počelo nekoliko naoružanih napadača, koji su se nalazili iza bine tokom vojne parade (EPA)

Odgovornost za napad koji je izveden tokom vojne parade u Iranu preuzela je antivladina arapska organizacija Nacionalni pokret Ahvaza.

Glasnogovornik iranske Revolucionarne garde, koja je najavila odmazdu, kazao je da su tu grupu trenirale dvije arapske zemlje Persijskog zaljeva, kao i da je povezana sa SAD-om i Izraelom.

“Ove teroriste… trenirale su i organizirale dvije … zaljevske zemlje. Oni nisu dio [oružane grupe] Islamske države [Irak i Levant] ili drugih grupa koje se bore protiv islamskog sistema [Irana], već su povezane s Amerikom i Mossadom [izraelska obavještajna služba]”, kazao je glasnogovornik Revolucionarne garde za državnu agenciju IRNA.

U napadu u gradu Ahvaz, na jugozapadu Iana, ubijene su najmanje 24 osobe, a povrijeđeno ih je više od 50.

‘Odgovor će biti brz i odlučan’

Visoki zvaničnik Revolucionarne garde Yahya Rahim Safavi rekao je da će oružane snage Islamske Republike odgovoriti na ovaj napad.

“Neprijatelji ne trebaju misliti da će ovim zločinačkim činom pridobiti dostojanstvo. Iranski narod i oružane snage će odgovoriti na ovo”, kazao je Rahim Safavi za agenciju IRNA.

Glasnogovornik jedne od dvije grupe koje se identificiraju kao arapski pokreti borbe za oslobođenje Ahvaza kazao je da je krovna organizacija svih oružanih pokreta, Nacionalni pokret Ahvaza, odgovorna za napad, ali nije precizirao koja je tačno grupa odgovorna.

On je, kako se navodi, identificirao jednog od napadača inicijalima A. M, ne otkrivajući više detalja.

Reakcija Khamaneija i Rouhanija

Iranski vrhovni vjerski lider, ajatolah Ali Khamenei, izjavio je da napad na vojnu paradu ima veze sa “saveznicima SAD-a u regijiu” i naložio bezbjednosnim snagama da odgovorne izvedu pred lice pravde.

“Ovaj zločin je nastavak zavjere regionalnih država koje su marionete SAD-a i njihov cilj je da stvore nesigurnost u našoj lijepoj zemlji”, rekao je on u saopćenju objavljenom na njegovom sajtu.

Khamenei nije imenovao koje su to države, ali američki saveznici u regiji su Izrael, kao i arapske države u Zaljevu, naročito Saudijska Arabija, navodi Reuters.

I predsjednik Irana Hassan Rouhani naložio je bezbjednosnim snagama da identificiraju odgovorne za napad tokom vojne parade u Ahvazu, javila je poluzvanična agencija ISNA.

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif prethodno je izjavio je da će ta država odgovoriti brzo i odlučno.

Napadači napali zvanice na bini

“Regrutirani teroristi, istrenirani, naoružani plaćenici stranog režima napali su Ahvaz. Iran će odgovoriti brzo i odlučno, braneći živote Iranaca”, poručio je Zarif na Twitteru, prenosi Reuters.

Reuters je prethodno prenio navode iranske državne televizije o ovom napadu.

“Pucnjavu je počelo nekoliko naoružanih napadača, koji su se nalazili iza bine tokom parade. Nekoliko ljudi je ubijeno i ranjeno”, javio je dopisnik iranske televizije.

Ova televizija je javila da su napadači ciljali binu, na kojoj su se okupili zvaničnici kako bi posmatrali tradicionalnu paradu povodom godišnjice početka rata s Irakom, koji je trajao od 1980. do 1988. godine.

Izvor: Agencije