Iran uveo plaćanje kreditnim karticama

Prvi put u historiji, Iran je uveo uslugu plaćanja kreditnim karticama. To je dio finansijskih promjena koje su se dogodile nakon ukidanja međunarodnih sankcija.

Novom načinu plaćanja najviše se raduju trgovci. 

Na teheranskom Velikom bazaru zlata ima u izobilju. Ali, gotovina je najtraženija.

Zbog decenija ekonomskih sankcija, Iran nije imao pristup međunarodnom finansijskom tržištu.

Iranci nisu imali kreditne kartice, niti su ih u toj zemlji mogli koristiti strani državljani. To će se promijeniti, na zadovoljstvo vlasnika trgovina.  

“Dolazi nam mnogo turista koji žele kupiti skupocjene tepihe, ali, ne mogu, zbog transakcijskih problema. To je našem poslovanju nanosilo velike gubitke. Zato je ovo sjajna vijest za nas, jer će novac u stranim valutama sve više pristizati”, kazao je Mansour Nokdad, vlasnik prodavnice tepiha.

U Iranu su sada dostupne i debitne kartice. Kompanija nudi uslugu u saradnji sa državnom poštom i centralnom bankom. Cijena za karticu koja vrijedi dvije godine je gotovo stotinu dolara.

“Ja sam inžinjer, specijalizovan za medicinsku opremu. Često putujem na seminare i posjedovanje kreditne kartice mi olakšava boravak u stranoj zemlji, naročito jer ne nosim mnogo gotovine”, navodi jedan građanin Teherana.

Bliži svjetskoj ekonomiji

Ova promjena je još jedan korak na putu povratka Irana globalnim ekonomskim tokovima. Potpisivanjem historijskog sporazuma prošle godine, vlada se obavezala ograničiti nuklearni razvoj u zamjenu za postepeno podizanje sankcija, koje će, ipak, potrajati.

“Uzevši u obzir da zabrane nisu u potpunosti ukinute u bankarskom sektoru, ove kreditne kartice neće imati sve privilegije MasterCarda ili Vise. Također će biti ograničene na pojedina tržišta, poput kineskog, i drugih koja imaju poslovne veze sa Iranom”, rekao je bankar Saeed Tutunchi.

Samo dvije poslovnice Pošte trenutno izdaju kreditne kartice. Planirano je da usluga bude dostupna širom države. Na jednom od posljednjih mjesta na svijetu koje papir mijenja plastikom.

Izvor: Al Jazeera