Iran više neće hapsiti žene zbog odijevanja

Iranian woman uses her mobile phone as she rests at a park in Tehran
Neke mlađe i liberalnije Iranke odavno se ne pridržavaju striktnih pravila (Reuters)

Policija u Teheranu više neće hapsiti žene koje se ne pridržavaju islamskih pravila o odijevanju, a koja su na snazi od revolucije 1979, nego će umjesto toga one morati ići na predavanja koja će držati policajci.

U slučaju da ponove prekršaj protiv njih će uslijediti pravni postupak, prenosi AP.

Agencija prenosi da je reformistički dnevni list Shark objavio izjavu šefa teheranske policije, generala Hosseina Rahimija, da “one koje ne poštuju islamska pravila odijevanja neće više biti odvođene u pritvor, niti će protiv njih biti pokretan sudski postupak”.

Istovremeno, AP navodi da je poluzvanična agencija Tasnim objavila da će “prestupnice” umjesto toga morati ići na predavanja u organizaciji policije, a u slučaju da ponove prekršaj bit će primijenjen pravni postupak.

“Ove kurseve već je pohađalo 7.913 osoba”, kazao je Rahimi.

On nije naveo koji su propisi u pitanju niti je precizirao kada će nova pravila stupiti na snagu.

Kazne i zapljena vozila

U Teheranu djeluje više od 100 centara u kojima se drže predavanja o islamskim propisima o odijevanju.

Američka agencija navodi da su mlađe i liberalnije Iranke odavno počele “probijati” ograničenja koja diktiraju islamska pravila o odijevanju, pa, recimo, marame nose tako da ne prekrivaju cijelu kosu, lakiraju nokte, što sve izaziva negodovanje konzervativaca.

Podaci se rijetko objavljuju, ali je teheranska saobraćajna policija krajem 2015. objavila da je evidentirala 40.000 slučajeva nepropisnog nošenja hidžaba u automobilima, gdje žene često puste da im velovi padnu na ramena.

Ti slučajevi uglavnom se sankcionišu kaznama i privremenom zapljenom automobila, navodi portal Al Bawaba.

Izvor: Agencije