Iran zabranio sve letove prema iračkom Kurdistanu

Irak, susjedne države Iran, Turska i Sirija, kao i SAD, evropske zemlje i Ujedinjeni narodi protive se referendumu (EPA)

Iran je objavio u nedjelju da je do nove uredbe zabranio sve letove prema iračkom Kurdistanu, na traženje vlade u Bagdadu, uoči referenduma o samoodređenju na kojem bi se irački Kurdi trebali izjasniti o nezavisnosti te pokrajine.

Na traženje centralne iračke vlade prekinuti su svi iranski letovi prema aerodromima Erbila i Sulejmanije ali i svi letovi iz iračkog Kurdistana preko Irana, rekao je Kejvan Kosravi, glasnogovornik Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti, prenosi Hina.

Kako je prenijela službena iranska agencija Irna, Kosravi je opravdao tu odluku činjenicom da irački kurdski dužnosnici nisu odustali od referenduma bez obzira na sve dobronamjerne napore Irana da se pronađe drugo rješenje.

Protivljenje referendumu

Vlasti u Bagdadu, susjedne države Iran, Turska i Sirija, kao i Sjedinjene Američke Države, evropske zemlje i Ujedinjeni narodi protive se referendumu.

Iran, u kojem živi gotovo šest miliona Kurda od ukupno 80 miliona stanovnika, tvrdi da će referendum izazvati nove sukobe u regiji.

Teheran je 17. septembra zaprijetio da će zatvoriti svoju granicu s iračkim Kurdistanom i da će poništiti sve sigurnosne sporazume s iračkim Kurdistanom u slučaju proglašenja nezavisnosti.

Iranske zračne kompanije Mahan Air i Caspian Air osiguravaju po više redovnih letova sedmično prema iračkom Kurdistanu iz raznih iranskih gradova.

Kurdske vlasti tvrde da u slučaju pozitivnog ishoda referenduma ne bi odmah uslijedila objava nezavisnosti već da bi ta pobjeda bila početak “ozbiljnih rasprava s Bagdadom”.

Izvor: Agencije