Iran zabranio whatsapp, viber i tango

Iranske vlasti provode jake mjere ograničavanja upotrebe interneta u zemlji (Al Jazeera)

Iranske vlasti su donijele odluku o zabrani korištenja mobilnih internet usluga poput aplikacija watsapp, viber i tango, prenosi Anadolija.

Po navodima iranske državne novinske agencije IRNA je predsjednik iranskog pravosuđa ajatolah Amoli Larijani, izdao naredbu Ministarstvu komunikacije, da se u roku od 30 dana blokira pristup ovim mobilnim aplikacijama.

Razlog za zabranu ovih aplikacija činjenica da su posredstvom njih objavljivane poruke uvredljivog sadržaja za islam, sigurnost i lidera islamske revolucije ajatolaha Homeinija, navodi se u pismu ministru komunikacija Mahmouda Vaizija.

Jake mjere ograničavanja interneta

Iranske vlasti provode jake mjere ograničavanja upotrebe interneta u zemlji.

To je odmah izazvalo reakcije hakera, pa su se ubrzo razvili i programi za “probijanje” zabrana.

Aktuelni predsjednik Irana Hassan Rouhani je, za razliku od svojih prethodnika, veoma blagog političkog habitusa i sam koristi internet i društvene mreže.

On od iranskih vlasti traži ukidanje tih zabrana, zbog čega je nerijetko na meti oštrih kritika iranskih konzervativaca.

Rouhani je prošle sedmice govorio za državnu televiziju i tom prilikom istakao važnost interneta za pristup novim informacijama i tehnologijama za učenike, naučnike i sve ljude, te pozvao vjerske lidere da budu tolerantni o pitanju upotrebe interneta.

Izvor: Agencije