Iran: Zatvor za četvero novinara

Uhapšeni novinari radili za različite listove, uključujući i proreformski dnevnik 'Farhiktegan' (Arhiva)

Iranski sud u utorak je osudio četvero novinara na zatvorske kazne u trajanju od pet do deset godina, nakon što su bili proglašeni krivim za aktivnosti protiv nacionalne sigurnosti, prenose agencije.

Prema navodima iranske državne televizije, novinari imaju pravo na žalbu na takvu odluku suda, prenijela je agencija AP.

Četvero novinara, koji se zalažu za reforme iranske države i društva, uhapšeno je u novembru u okviru policijske akcije koju su potakli tvrdolinijski nastrojeni političari, što je kritizirao i predsjednik Irana Hassan Rouhani, koji zastupa umjerenu politiku.

Davoud Assadi je osuđen na deset, Ehsan Mazandarani na sedam, a Ehsan Safarzayi i novinarka Afarin Chitaz na po pet godina zatvora. Još nije jasna sudbina petog optuženog, Isse Saharkhiza.

Veze sa zapadnim vladama

Uhapšeni novinari su radili za različite listove, uključujući i proreformski dnevnik Farhiktegan.

Do izbora u februaru, na kojima su građani birali zastupnike u Parlamentu i Skupštini stručnjaka, uhapšeno je još nekoliko iranskih aktivista.

Elitna Revolucionarna garda je prošlog novembra objavila kako je uhapsila „nekoliko članova grupe koja se infiltrirala i koja je povezana s neprijateljskim zapadnim vladama“.

Izvor: Agencije