Oglasi

Iranci Argo smatraju reklamom za CIA-u

Iranska Vlada kaže da je prikaz događaja u filmu neistinit te najavljuje planove za snimanje vlastite verzije.

Film Bena Afflecka Argo, dobitnik Oscara za najbolji film, mnogi Iranci smatraju običnom reklamom za američku Centralnu obavještajnu agenciju (CIA).

Ministarstvo kulture nazvalo ga je antiiranskim, lošim i ostvaranjem bez umjetnčkih vrijednosti.

U toj zemlji je zabranjen, ali, kako iz Teherana izvještava reporterka Al Jazeere Soraya Lennie, piratske kopije svugdje se mogu naći.

Behnam Farahani, stanovnik Teherana, kaže: "I Odbjegli Đango i Lincoln dobili su premalo nagrada. Mislim da su ta dva filma bolja od Arga kada je riječ o strukturi i temi i da su zaslužila više pažnje. Argo je samo politički triler, prikaz jednog političkog događaja koji je ispunio svoju svrhu."

Politički motivi

Roham Razavi, student, smatra: "Svi govore o političkim motivima iza nagrade. Ne vjerujem da bi Akademija to uradila. Možda griješim, ali mislim da su jednostavno procijenili da Argo zaslužuje najvažniju nagradu."

Radnja filma je istinita priča o smjelom spašavanju američkih diplomata iz Teherana nakon Iranske revolucije 1979. godine.

Prilikom preuzimanja nagrade, režiser Ben Affleck rekao je o Iranu: "Želim zahvaliti našim prijateljima u Iranu, koji trenutno žive u užasnim okolnostima."

Iako na trenutke kritizira američku politiku, Afflecku zahvalnost Irancima nije donijela nove prijatelje u toj zemlji.

Amirkhani, stanovnik Teherana kaže: "Nisam pogledao Argo do kraja. Nije mi se dovoljno svidio da bih odgledao ostatak, nisam mogao podnijeti ono što su uradili."

Na crnom tržištu

Film nije prikazan ni u jednom iranskom kinu, ali može se naći na crnom tržištu.

"Zvanično, iranska Vlada kaže da je film samo reklama za CIA-u i da je prikaz događaja neistinit... toliko da su najavili planove za snimanje vlastite verzije", izvještava Soraya Lennie.

Generalno gledajući, reakcije u Iranu potpuno su drugačije od prošlogodišnjih, kada je film Razvod osvojio Oscara za najbolji strani film.

Tada su mnogi Iranci slavili uspjeh iranskog filma i osvojenu nagradu...

Ali, to se s Argom nije ponovilo.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.