Iranske milicije na sirijskom ‘trouglu smrti’

Aktivisti kažu da su milicije raspoređene između provincija Damaska, Quneitre i Darae (AFP)

Piše: Omar Abu Khalil

Provincija Latakija – Iran je pojačao svoje vojno prisustvo na teritoriji Sirije, pa se tako na većini borbenih frontova u ovoj zemlji nalaze iranske milicije.

Nedavno je zabilježeno i njihovo pojavljivanje na obalnom području, gdje su uzeli direktno učešće u borbama, navode izvori na terenu.

Ovi izvori ukazuju na prisustvo pripadnika Revolucionarne garde, iranskih Snaga Qudsa i drugih milicija koje učestvuju u borbi na strani režima Bashara al-Assada i uglavnom drže kontrolu u svojim rukama. Tako su na južnom frontu deseci pripadnika ovih snaga izgubili živote, uključujući i istaknute komandante Revolucionarne garde.    

Medijski aktivista Mohammed Joulani potvrdio je da iranski i oficiri libanskog Hezbollaha zajednički komanduju u borbama na južnom frontu. Također kaže da su borci većinom pripadnici šiitskih milicija iz Irana, Iraka i Libana.

Za Al Jazeeru dodaje da je „više od 1.500  pripadnika iranskih milicija raspoređeno na trouglu smrti između provincija Damaska, Quneitre i Darae.“ 

Joulani je ukazao i na prisustvo gotovo istog broja boraca u Madinat al-Baath u Qunaitri, koja se nalazi pod kontrolom sirijskog režima i jedinica bliskih režimu.

U vrijeme kada milicije Hezbollaha predvode bitke na Jarrod al-Qalamounu, sve je jača dominacija iranskih oficira u donošenju odluka koje se tiču centralne regije, navode izvori na terenu.

Izvještaji iz Hame ukazuju na to da postoji veliki broj iranskih boraca u brigadi 47 i na vojnom aerodromu u Hami.

Oficiri i plaćenici

Iranski oficiri predvodili su nekoliko posljednjih bitki čiji je cilj povratiti kontrolu nad gradovima Murak, Khan Shaykhun i Kafr Zita te otvoriti međunarodni put prema Idlibu i omogućiti pristup šiitskim selima Al-Fu'ah i Kefraya.

Jamil al-Halabi, medijski aktivista, potvrđuje da „posljednjim bitkama sirijskog režima u Halepu komanduju iranski oficiri te da u njima učestvuju šiitski plaćenici iz nekoliko država, što čini okosnicu režimskih snaga u gradu i njegovoj okolini, te se procjenjuje da ih ima blizu tri hiljade.“

U svom razgovoru za Al Jazeeru navodi da se stotine pripadnika Revolucionarne garde trenutno nalaze u hotelima pod kontrolom režima, te da se pripremaju za borbe protiv pobunjenika na frontu obavještajne službe sirijske avijacije, kao i drugih, naročito u šiitskim mjestima Nubl i Al-Zahra.

Al-Halabi je potvrdio da su deseci šiitskih vojnika iz Irana poginuli u posljednjim borbama na frontovima Al-Mallah, Paschkoa i Hardatnein.

Skrenuo je pažnju i na to da su viskokorangirani iranski oficiri izgubili živote u nedavnoj eksploziji u stanici obavještajne službe sirijske avijacije u Halepu.

Komandanti Slobodne sirijske armije naglašavaju da iranski vojnici čine najveći dio snaga u jedinicama koje su pokrenule veliku ofanzivu na Kurdske planine prošle sedmice.. 

Aktivista Al-Sahily potvrđuje da se stotine pripadnika iranske Revolucionarne garde nalaze u gradovima Latakija i Qardaha, ističući da se pripremaju za borbe na kurdskim i turkmenskim planinama u provinciji Latakija.

Oblasti i frontovi

Al-Sahily za Al Jazeeru kaže kako ti borci imaju namjeru podržati 250 pripadnika iranskih snaga, koji se bore u toj oblasti na strani sirijskog režima na frontovima Babi i Yunis.

Također ističe da se gotovo jednak broj boraca nalazi i u selima Alzubar i Al-Bahluliyah, kao podrška snagama sirijskog režima na centralnom frontu u selu Kefraya.

Navodi i da se stotine iranskih vojnika nalaze u bazama sirijskog režima u Kessabu, Al-Baseetu te Al-Burju 45, naglašavajući da su to elitne jedinice Snaga Qudsa te da ih je Iran poslao na ovaj front zbog osjetljivosti i velikog rizika za sirijski režim.

Advokat Tariq Abdul Hadi vjeruje da Iran sada vrši okupaciju Sirije i oduzima pravo sirijskom režimu na odlučivanje, što pripisuje nesposobnosti snaga sirijskog režima da uzvrate na udare revolucionara.

Ističe da se u Siriji nalazi više od stotinu iranskih oficira koji predvode bitke na svim frontovima.

Za Al Jazeeru kaže “da su pripadnici alevitske sekte koji su lojalni sirijskom režimu, svjesni ove činjenice. Znaju da Bashar više ne donosi odluke te da njihova omladina gine braneći iransku hegemoniju”.

Prema statističkim podacima Ureda za informiranje Generalne uprave za revoluciju na obalnom području, od početka ove godine je na različitim frontovima u Siriji poginulo 237 iranskih vojnika, uključujući i 13 visokorangiranih oficira.

Izvor: Al Jazeera