Iranski general: S. Arabija i UAE pretvaraju naše granice u terorističke zone

Teheran tvrdi da je napad isplaniran i izveden iz Pakistana (Reuters)

Iranska Revolucionarna grada saopćila je da je uhapsila ćeliju koja je pripremila i postavila autobombu korištenu u napadu u iranskom gradu Zahedanu.

Načelnik Generalštaba iranske vojske, general Muhammed Bakiri, optužio je Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate da rade na tome da iranske granice s Pakistanom pretvore u područja pod kontrolom terorista.

Dodao je da će “na daljnju podršku Saudijske Arabije i UAE-a terorizmu uzvratiti napadom na terorističke centre ma gdje oni bili”.

“Ako se aktivnosti centara za obuku i položaja s kojih djeluju terorističke grupe u Pakistanu nastave iz bio kojeg razloga, Iran smatra svojim legitimnim pravom, a u skladu s međunarodnim pravom i poveljama Ujedinjenih naroda, da odmah intervenira, ako se za tim ukaže potreba, kako bi se suprotstavio ovim terorističkim žarištima”, rekao je Bakiri, prenosi iranska novinska agencija IRNA.

‘Pakistan mora preduzeti korake’

“U Pakistanu postoje tajne i polutajne baze koje su uspostavile terorističke grupe, koje treniraju, opremaju i organiziraju Saudijska Arabija i UAE, s ciljem da se stvori nesigurnost i nestabilnost u Iranu.”

“Ozbiljni razgovori s pakistanskim političkim i vojnim zvaničnicima počeli su nakon nedavnog terorističkog napada. Grupa zvaničnika došla je u Iran, a nastavljeni su razgovori i s pakistanskim rukovodstvom”, rekao je Bakiri. 

“Tražili smo od pakistanskih vlasti da same očiste područje na kojem su terorističke grupe ili da dozvole iranskim snagama da uđu na teren i suprotstave se tim grupama”, dodao je.

Bahram Qasimi, glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova, izjavio je da njegova država očekuje da Pakistan preduzme neophodne korake kako bi se osigurala granica s Iranom nakon napada na Revolucionarnu gardu, u kojem je poginulo 27 osoba.

Iran tvrdi da je napad isplaniran i izveden iz Pakistana, što je Islamabad demantirao, osudivši nasilje u Iranu i ponudivši saradnju.

Jubair ponovo napao Teheran

Shah Mehmood Qureshi, ministar vanjskih poslova Pakistana, naglasio je u telefonskom razgovoru s iranskim kolegom Mohamadom Javadom Zarifom da je njegova država spremna na saradnju kad je riječ o sigurnosti granica i borbi protiv terorizma.

Ministarstvo vanjskih poslova Irana pozvalo je pakistanskog ambasadora u Teheranu u znak protesta zbog napada na konvoj Revolucionarne garde, koji se dogodio prije nekoliko dana.

Teheran je tražio od Islamabada da što prije identificira odgovorne za napad i uhapsi ih te se pozabavi pitanjem njihovih položaja u Pakistanu.

S druge strane, saudijski državni ministar Adel al-Jubair žestoko se obrušio na Iran na zajedničkoj konferenciji za novinare s Qureshijem.

Jubeir je komentirao pitanje koje je bilo upućeno pakistanskom ministru vezano za posljedice napada na Zahedan, rekavši: “Zemlja za koju se sve države svijeta slažu da podržava terorizam nema pravo optuživati druge za terorizam.”

“Iran podržave terorizam, o čemu govori osnivanje Hezbollaha u Libanu i Husa u Jemenu, krijumčari oružje brojnim terorističkim grupama, upliće se u pitanja drugih država i pruža utočište jednom od sinova Osame bin Ladena”, dodao je Jubair.

Ubijena šestorica pakistanskih vojnika

Jubair je rekao da će njegova država nastaviti razotkrivati iranski režim, koji se suočava sa sve većim pritiskom svog naroda.

Te izjave izrečene su u vrijeme kad su pobunjenici ubili šestoricu pakistanskih vojnika u dva oružana napada na snage sigurnosti u pokrajini Beludžistan, koja graniči s Iranom.

Novinska agencija Associated Press prenosi od lokalnog policijskog službenika da su četiri vojnika ubijena u nedjelju, kada su napadači otvorili vatru na snage sigurnosti u gradu Turbatu, a da su druga dvojica vojnika stradala u sličnom napadu u mjestu Loralai dan ranije.

Odgovornost za ta dva napada još niko nije preuzeo, a uslijedili su dan nakon napada na iransku Revolucionarnu gardu.

Izvor: Al Jazeera i agencije