Iranski izvoz nafte na nivou iz 1970-ih godina

Izvoz iz Irana znatno je oslabio 2011. godine nakon međunarodnih sankcija (Reuters)

Izvoz sirove nafte iz Irana dostigao je tri miliona barela dnevno, prvi put nakon Islamske revolucije 1979. godine, prenosi Bloomberg.

To je potvrdio i iranski ministar za naftu Bijan Namdar Zanganeh, izvještava državna novinska agencija IRNA.

Izvoz iz Irana znatno je oslabio 2011. godine nakon međunarodnih sankcija usmjerenih na iransku naftnu industriju, smanjujući proizvodnju.

S obzirom na to da su restrikcije okončane u januaru 2016. godine, Iran se brzo oporavio, podižući nivo proizvodnje na onaj prije sankcija – gotovo četiri miliona barela dnevno, prenosi Fena.

Izuzeće za izvoz

Cilj je pet miliona dnevno do 2021. godine uz pomoć stranih investitora iako još nijedan nije potpisao definitivni ugovor.

Iranski izvoz sirove nafte nakon 19. februara u prosjeku je iznosio 2,45 miliona barela dnevno, pokazuju Bloombergovi podaci.

Ova je zemlja u novembru izborila izuzeće iz rezova u proizvodnji dogovorenih od zemalja izvoznica nafte (OPEC) argumentom da se još oporavlja od sankcija.

Proizvodnja je 1970-ih prelazila šest miliona barela dnevno, ali je Islamska revolucija otjerala zapadne investitore i uzrokovala dugotrajni sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije