Iranski Parlament za povećanje fonda za raketni program

Iran, Raketa, Projektil
Većina zastupnika usvojila je prijedlog zbog 'terorističkih i avanturističkih akcija SAD-a u regiji' (EPA)

Iranski parlament izglasao je u utorak da će hitno raditi na izradi zakona kojim bi se omogućilo povećanje fonda za raketni program i Revolucionarnu gardu, kao odgovor na “avanturizam” Washingtona u regiji.

Većina iranskih zastupnika usvojila je prijedlog zakona “kako bi se suprotstavili terorističkim i avanturističkim akcijama SAD-a u regiji”, objavio je iranski sajt Mizan Online, kako prenosi AFP.

Predloženim zakonom predviđa se izdvajanje dodatnih 260 milijuna dolara za zajedničke oružane snage, odnosno za razvoj raketnog programa i ista svota za inozemno krilo Revolucionarne garde, koje djeluje u Siriji i Iraku.

Razrada pa ratifikacija

Agencija AP prenosi da će detalji zakona biti razrađeni u parlamentu u idućih nekoliko tjedana, nakon čega će biti poslan na ratifikaciju u vijeće Garde, kao i svi iranski zakoni.

Američka administracija je u ponedjeljak objavila da se Iran drži obveza iz nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama, no upozorila je da se ne pridržava duha tog dogovora i najavila da će Washington pokušati pronaći načine da ga ojača. 

Drugi put otkad je u siječnju preuzeo dužnost američkog predsjednika, Donald Trump potvrdio je da se Iran pridržava sporazuma, unatoč tomu što ga je tijekom predizborne kampanje 2016. nazivao “najgorim ikad sklopljenim dogovorom”. 

Dužnosnici Trumpove administracije izvijestili su novinare o odluci, dodajući da se protiv Irana pripremaju nove ekonomske sankcije zbog raketnoga balističkog programa i stoga što neprestano raspiruje regionalne napetosti. 

U skladu s američkim zakonom, State Department svakih 90 dana mora izvijestiti Kongres o tomu pridržava li se Iran Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA).

Krajnji rok do kojega je Trump, u skladu sa zahtjevom Kongresa, trebao donijeti odluku o tome bio je ponedjeljak. 

‘Prijetnja američkim interesima’

Visoki dužnosnik administracije kazao je da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015., no da Trump i američki državni tajnik Rex Tillerson smatraju kako je Teheran “još uvijek jedna od najvećih prijetnja američkim interesima i regionalnoj stabilnosti”, prenijela je Hina. 

Dužnosnik je naveo niz optužbi kada je posrijedi ponašanje Irana prema zemljama regije, uključujući razvoj balističkih raketa, potporu terorizmu i nastavak sukoba i umiješanost u zločine počinjene u Siriji te i dalje predstavlja prijetnju morskim putevima u Zaljevu. 

Svrha sporazuma koji su s Iranom postigle Sjedinjene Države, Francuska, Britanija, Rusija, Kina i Njemačka je spriječiti Teheran da razvije nuklearno oružje nametanjem vremenski ograničenih restrikcija i strogim međunarodnim nadzorom nuklearnog programa te zemlje.

Zauzvrat, Teheranu se ukidaju međunarodne ekonomske sankcije.

Izvor: Agencije