Iranski rial pao na rekordno nizak nivo

Dolar se prodaje za otprilike 75.000 riala, dok je u utorak navečer, prije Trumpove objave, vrijedio 65.000 riala (EPA)

Iranska valuta rial u srijedu je pala na rekordno nizak nivo u odnosu na američki dolar nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz nuklearnog sporazuma između svjetskih sila i Teherana, potaknuvši time strahove u vezi s ekonomskom krizom u toj bliskoistočnoj državi. 

Dolar se prodaje za otprilike 75.000 riala, dok je u utorak navečer, prije Trumpove objave, vrijedio 65.000 riala, pokazuju podaci sajta Bonbast.com, koji prati slobodno tržište valuta. 

Prodavači u Teheranu u srijedu navode slične iznose, otkriva iranski ekonomist u inozemstvu koji je u kontaktu s njima. Jedan prodavač tvrdi da je rial dosegnuo brojku 78.000, dok drugi kaže da je imao dvije prodaje za približno 80.000 riala. 

Vrijednost iranske valute pada već mjesecima zbog slabe ekonomije, finansijskih poteškoća u lokalnim bankama i velike potražnje za dolarom među Irancima koji su strahovali od američkog izlaska iz sporazuma. Povratak američkih sankcija Teheranu smanjit će izvoz nafte i drugih dobara iz te države. 

Nema dovoljno deviza

Krajem prošlog mjeseca rial je pao na otprilike 57.500, a na kraju prošle godine bio je na 42.890. Taj slobodni pad donosi prijetnju rasta inflacije, pogoršanja životnog standarda i ograničavanja mogućnosti Iranaca da putuju u inozemstvo. 

Kako bi pokušale zaustaviti pad, iranske su vlasti prošlog mjeseca najavile da će sjediniti zvanične i slobodnotržišne kurseve na jedan nivo od 42.000 i da će onima koji budu trgovali po drugim kursevima prijetiti hapšenje. 

No, taj korak nije uspio potisnuti tržište jer vlasti nisu zvaničnim kanalima opskrbile dovoljnu količinu deviza za potražnju potrošača. Slobodna trgovina jednostavno je prešla na crno tržište, tvrde prodavači. 

Stanovnici Teherana rekli su u srijedu za Reuters da je aktivnost na slobodnom tržištu znatno smanjena jer ljudi strahuju da će biti uhapšeni, a velika nepredvidljivost kursa povećala je rizik za prodavače.

Izvor: Agencije