Cavusoglu i Zarif: Saradnja za mir u Siriji

Ministri vanjskih poslova Turske i Irana dogovorili su jaču saradnju u rješavanju krize u Siriji, uprkos različitim stavovima dvije države.

Na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije u Ankari, šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu i njegov iranski kolega Mohammad Javad Zarif kazali su kako dvije susjedne države također planiraju ojačati trgovinske veze, javlja AP.

Zarif je iskazao podršku turskim vlastima nakon neuspješnog pokušaja vojnog udara, čestitavši turskom narodu što se „protivio svrgavanju vlasti i korištenju sile“.

Turska i Iran imaju suprotne stavove u Siriji. Teheran podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, dok Ankara zagovara njegov odlazak.

Uprkos razlikama, Turska i Iran će „ojačati saradnju na postizanju trajnog mira u Siriji“, istakao je Cavusoglu.

Dolazak u Ankaru visokog iranskog zvaničnika smatra se najznačajnijom posjetom nekog stranog zvaničnika Turskoj poslije neuspjelog pokušaja vojnog udara protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Ovo je poruka podrške. Iran je jedna od prvih zemalja koje su osudile neuspjeli pokušaj vojnog udara prošlog mjeseca. Štaviše, sam iranski ministar vanjskih poslova telefonom je razgovarao sa svojim turskim kolegom u noći 15. jula, tokom pokušaja udara, a sada i lično dolazi ovamo“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Zeina Khodr.

Turska nezadovoljna reakcijom Zapada

Kaže da turski zvaničnici pridaju veliki značaj ovoj posjeti, jer je riječ o jednom od najviših iranskih zvaničnika.

“I drugi strani lideri dolazili su u Tursku proteklih sedmica, ali među njima nije bilo visokih zvaničnika iz zapadnih zemalja, a Turska je jasno pokazala da je nezadovoljna načinom na koji je Zapad reagovao na pokušaj udara. Naprotiv, govore da ih Zapad kritikuje zbog postupaka nakon udara i tokom krize. Američki državni sekretar John Kerry trebao bi doći u Tursku 24. i još je rano da bi se znalo hoće li uspjeti ublažiti tenzije. Za sada sve ostaje na retorici, Turska nije poduzela nikakve konkretne mjere, ali očito je da su odnosi sa Zapadom znatno pogoršani, dok Turska istovremeno poboljšava odnose s Rusijom i Iranom“, izvijestila je ona.

Posjeta dolazi dva dana nakon susreta turskog predsjednika Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Sankt Petersburgu.

Potvrđena je opredijeljenost dvije zemlje za poboljšanjem međusobnih odnosa, koji su bile narušeni prošlogodišnjim turskim obaranjem ruskog aviona na nebu iznad Sirije.

Teheran i Moskva su, za razliku od Ankare, glavni saveznici sirijskog predsjednika Basara al-Assada u petogodišnjem građanskom ratu koji se vodi u Siriji.

Međutim, uprkos tenzijama oko Sirije, Iran i Rusija su među prvim zemljama koje su pružile nedvosmislenu podršku Erdoganu u noći pokušaja vojnog udara 15. jula.

Izvor: Al Jazeera i agencije