Iranski zastupnik tvrdi da je tokom protesta pritvoreno 3.700 osoba

Iran, Prosvjedi, Protesti
Ranije je objavljeno da je u antivladinim protestima u Iranu pritvoreno između 1.000 i 1.800 osoba (EPA)

Iranske vlasti pritvorile su 3.700 ljudi za vrijeme nedavnih prosvjeda protiv političkog i vjerskog vodstva, izjavio je zastupnik u iranskom Parlamentu.

Reformistički političar Mahmoud Sadeghi objavio je brojke koje su mnogo veće nego što se prije mislilo, navodeći popis dostupan tajnoj službi i Ministarstvu unutarnjih poslova.

Vlasti moraju hitno obavijestiti obitelji pritvorenih, rekao je Sadegi u intervjuu za novinsku agenciju Icana, prenosi Hina.

Najmanje 21 osoba poginula u sukobima

Prije je objavljeno da je u antivladinim prosvjedima u Iranu pritvoreno između 1.000 i 1.800 osoba.

Najmanje 21 osoba je poginula u sukobima na tim prosvjedima, najvećima u Iranu nakon predsjedničkih izbora održanih 2009. godine.

SAD i Izrael podržali su prosvjednike, ali su odbacili optužbe Irana da potiču prosvjede.

Iranski ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif upozorio je u ponedjeljak okolne zemlje da ne potiču nemire u Iranu, misleći na antivladine prosvjede.

On je rekao da “nijedna država ne može stvoriti sigurnu okolinu za sebe po cijenu stvaranja nemira u okolnim zemljama”, prenosi AP.

Bijes mladih i radnika

Iranska Revolucionarna garda priopćila je u nedjelju da su snage sigurnosti i narod Irana porazili nemire koje su potaknuli strani neprijatelji, uključujući Sjedinjene Američke Države, Izrael i Saudijsku Arabiju te oporbene grupe, kako je javio Reuters.

Prosvjedi u Iranu počeli su 28. prosinca. Izbili su u svetom šiitskom gradu Mashhadu, nakon što je Vlada objavila planove za podizanje cijena goriva i rezanje novčane pomoći za siromašne Irance.

Nemiri, u kojima su tisuće mladih i radnika izražavali bijes zbog korupcije, nezaposlenosti i sve većih razlika između bogatih i siromašnih, proširili su se na više od 80 gradova.

Izvor: Agencije